Obeležen “Svetski dan džudoa” u Sportskom centru „ Šumice“

29. oktobar 2019. 07:30 Društvo Pirot Plus Online

U organizaciji Džudo saveza Srbije u okviru obeležavanja "Svetskog dana džudoa"održan je Javni čas u SC Šumice u Beogradu. Javnom času su prisustvovale škole koje učestvuju u projektu, kao i polaznici projekta od ove školske godine.

Jedna od 9 škola iz Srbije koje su učesnici projekta je i OŠ Sveti Sava iz Pirota. Posle javnog časa sve škole učesnice projekta su zasadile po jedno drvo u parku Šumice kao simbol za očuvanje životne sredine.

Prisutnima su se obratili predsednik Džudo saveza Srbije Ivan Todorov, potpresednik olimpijskog komiteta Žarko Zečević i sekretar Ministarstva omladine i sporta Predrag Peruničić predstavnici Ministarstva
prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i predstavnici Svetske džudo Federacije zaduženi za projekat "Džudo u škole".

Iz Pirota je u programu učestvovalo 37 deteta iz OŠ „Sveti Sava“ i Judo kluba „Pirot“, koordinator projekta i trener Judo kluba „ Pirot“ Dragan Zdravković, učitelji Miša Jovanović i Ljubiša Đorić, direktor škole Marjan Rančić i pomoćnik gradonačelnika Bojan Ranđelović.

Lokalna samouprava finansijski i logistički podržava projekat od njegovog početka tj. od 01.09.2018. godine. Džudo je obavezan predmet u školama u Japanu, Francuskoj i još nekim zemljama... Džudo je posle fudbalske, najbrojnija sportska asocijacija na svetu. Džudo savez Srbije planira da svake godine uvodi nove škole u projekat „Džudo u škole “.