Obeležen Svetski dan borbe protiv moždanog udara

07. jun 2019. 12:00 Društvo Pirot Plus Online

U Centru za prevenciju Doma Zdravlja Pirot danas je organizovana akcija povodom Svetskog dana borbe protiv moždanog udara, koji se obeležava 9. juna.

Svim zainteresovanim gradjanima izmerena je telesna težina i visina, utvrdjen nivo šećera, triglicerida, holesterola u krvi i krvnog pritiska. Organiovano je i predavanje o ovoj temi.

Najvažnije od svega jeste da se moždani udar može sprečiti. Kažu stručnjaci, za ovu oblast, da je najbolje lečenje moždanog udara sprečiti njegov nastanak – prevencija. "Vaš život je u vašim rukama" često se čuje, ali da li je zaista tako?

Da bismo uspeli da značajno smanjimo rizik za nastanak moždanog udara, potrebno je da se na određeni način ponašamo u svakodnevnom životu i da sve rizike koje možemo izbegnemo, ili maksimalno u mogućoj meri smanjimo, kaže Danijela Šnele, glavna medicinska sestra

Faktori rizika:

1.Visina krvnog pritiska (viši od 140/90)
2.Pušenje (aktivno i pasivno) zbog ubrzanja procesa arterioskleroze, suženje krvnog sudova, povećanje krvnog pritiska
3.Nepravilna ishrana(povišen nivo triglicerida i holesterola)
4.Gojaznost(10kg više od odgovarajuće telesne težine)
5.Fizička aktivnost(manje od 30min fizičke aktivnosti svakodnevno za odrasle)
6.Stres( svi ovi navedeni faktori se veoma često udružuju sa hroničnim stresom I predstavljaju značajan problem većine ljudi današnjice- odnosno značajan faktor koji narušava psiho-fizičko zdravlje.