Obeležena Slava grada Pirota Velika Gospojina. Vladika Arsenije: Piroćanci koračaju stopama svojih predaka, čuvaju svoju veru, svetinje i identitet

28. avgust 2021. 13:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Danas je Grad Pirot uz svečanu liturgiju, litije i sečenje slavskog kolača, uz prigodni kulturno umetnički program i posluženje proslavio gradsku slavu Veliku Gospojinu.

Po planu i programu, okupljanje građana i učesnika ispred porte crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Tijabari počelo je oko 8 sati kada je dočekan Preosvećeni Episkop niški Gospodina Arsenija, koji je služio svečanu liturgiju. 

Nakon liturgije isped ulaza presečen je i slavski kolač uz prisustvo ovogodišnjih kolačara i gradonačelnika Vladana Vasića. 

Iako se epidemiološka situacija komplikuje, procenjeno je da litije nisu veliki epidemijski rizik i organizovane su po planu od 11 sati. 

Tradicionalna litija prošla je kroz glavne gradske ulice, sve do Gradske uprave. 

Dolaskom ispred Uprave grada Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški Arsenije presekao je Slavski kolač.

U svom obraćanju gradjanima, Episkop niški gospodin Arsenije čestitao je svima gradsku slavu i dodao da je današnji praznik pobeda života nad smrću, praznik koji nas uči smislu našeg postojanja i vodi putem beskonačnosti kojim je pošla i presveta deva Bogorodica, majka božija. 

Posebno je izrazio zahvalnost predstavnici gradske uprave i svim piroćancima koji čuvaju svoju veru, identitet i svetinje. 

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, potsetio je da je Pirot pre skoro 20 godina obnovio obeležavanje gradske slave. Čerstitao je Piroćancima praznik i poručio da ga provedu u miru i veselju. 

Kao i svake godine, nakon zvaničnog dela i obraćanja, priredjen je i kulturno umetnički program u kojem su nastupili folklorni ansambl Doma kulture i Hor Doma kulture.