Obeležena Evropska nedelja preduzetništva - Opstanak, ali i rast i razvoj sektora MSP i preduzetništva uslovljen povoljnim izvorima finansiranja

23. decembar 2022. 11:08 Privreda Pirot Plus Online

Regionalna razvojna agencija Jug, u saradnji sa Ugovornom okružnom privrednom komorom Pirot organizovala je danas promotivni događaj o temi Nacionalni/regionalni/lokalni podsticaji u okviru Evropske nedelje preduzetništva.

Cilj ovog događaja bio je da se postojeći i potencijalni preduzetnici iz pirotskog okruga upoznaju sa lokalnom i regionalnom poslovnom infrastrukturom i da se podstakne veći broj ljudi da započnu sopstveni biznis.

U okviru promotivnog događaja predstavnici Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Pirota, Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Pirot, Džob info centra Pirot, Ugovorne okružne privredne komore Pirot i Regionalne razvojne agencije Jug predstavili su svoje aktivnosti i programe finansijske podrške namenjene malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima koje realizuju.

Evropska nedelja preduzetništva – SME Week je promotivna kampanja koju je 2009. godine pokrenula Evropska komisija i u kojoj Republika Srbija aktivno učestvuje od samog početka, a održava se u 37 zemalja. Ova inicijativa ima za cilj promociju preduzetništva kroz organizaciju niza promotivnih događaja različitih organizatora, kao i da informiše preduzetnike o institucijama koje pružaju podršku razvoju malih i srednjih preduzeća na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou, u toku cele godine, rekla je Maja Ćirić, predstavnica Regionalne razvojne agencije JUG.

Jedna od preduzetnica, koja je na današnjem događaju, predstavljena kao primer dobre prakse jeste Sanja Obradović, stomatolog, vlasnica ordinacije Sanja dentist u Pirotu. Ona se odlučila da posle dugogodišnjeg rada u jednoj privatnoj ordinaciji otvori sopstveni biznis. Za to su još bila potrebna, pored početnog ulaganja, i dodatna sredstva koje je obezbedila najpre od HELP-a, a za proširenje i modernizaciju poslovanja, kasnije i od NSZ i Fonda za razvoj. Do kraja godine očekuje i rezultate konkursa EU PRO plus.