Obeležen Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja. Prevencija nasilja najbitnija

18. maj 2021. 13:10 Gradska hronika Pirot Plus Online

U Srbiji se danas obeležava Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, a od početka godine u Srbiji je, u porodičnom nasilju nastradalo devet žena.

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava se od 2017. godine odlukom Vlade Srbije a povod za pokretanje ove inicijative bili su zločini počinjeni 2015. godine kada je za samo dva dana ubijeno čak sedam žena. Te godine usvojen je novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici. 

Manifestacijom na Trgu ispred Doma kulture Dan sećanja je obeležen i u Pirotu. Predstavnice Komisije za rodnu ravnopravnost, načelnica Okruga, predstavnice Tima za inkluziju Roma i Romkinja, Centra za socijalni rad, javnih preduzeća i institucija koje se bave ovim pitanjem. 

Važno je pričati na temu nasilja kako bi uticali i povećali svest kod ljudi, a pogotovo žena koje su žrtve nasilja, rekla je Milena Dimitrijević, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost. 

Novi zakon za sprečavanje nasilja u porodici dao je rezulate i nasilnici se, uglavnom, pridržavaju tog zakona odnosno njegove odredbe koja podrazumeva zabranu prilazka.

Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad kaže da je da su od donošenja novog Zakona uočeni neki njegovi nedostaci i da bi Zakon trebalo da da se doradi. 

Godišnje se na području Pirota prijavi do 160 slučajeva porodičnog nasilja, kaže Vasićeva.

Nasilje nije samo fizičko, već i mentalno, ekonomsko, seksualno, kaže Radmila Nešić, predsednica Mobilnog tima za inkluziju Roma i Romkinja. Upravo se u ovoj zajednici dosta radi na prevenciji i osnaživanju ženja a prijavljuju nasilje. 

Prisutnima se obratila i Amelija Kostadinović, članica Komisije za rodnu ravnopravnost

U okviru manifestacije Piroćankama su u centru grada podeljeni cegeri sa adekvatnim porukama. Poklone je obezbedilo JKP "Regionalna deponija Pirot".