OŠ Sveti Sava - Informacije o početku školske godine

28. avgust 2020. 13:22 Društvo Pirot Plus Online

Povodom jučerašnjeg pisma roditelja učenika Osnovne škole "Sveti Sava", danas je iz škole poslato saopštenje u kojem se navode sve informacije za početak nove školske godine. Saopštenje prenosimo u celosti:

Dragi školarci, poštovani roditelji,

planiranje, ostvarivanje, praćenje i vrednovanje nastave je složen proces, koji postaje još složeniji tokom vanrednih okolnosti. S obzirom na to da najčešće nije poznato koliko će vanredne okolnosti trajati, potrebno je nastavu i sve njene komponente prilagoditi novonastaloj  situaciji i novom načinu organizacije rada škole. OŠ „ Sveti Sava“ iz Pirota je na sastancima Pedagoškog kolegijuma i Tima za obezbeđivanje kvaliteta i razvoj uistanove, a na osnovu analize realizacije nastave na daljinu  u školskoj 2019/2020 godine izradila predlog operativnog plana organizacije i realizacije nastave koji je usvojen na Nastavničkom veću.

Za realizaciju nastavnog plana i programa na osnovu raspoloživih resursa u prvom ciklusu odabran je osnovni model,  dok je u drugom ciklusu u matičnoj školi odabran kombinovani model obrazovno – vaspitnog rada, a u izdvojenom odeljenju u Krupcu osnovni model zbog manjeg broja učenika po odeljenjima.

Na osnovu stručnog uputstva a na osnovu iskustva iz školske 2019/2020. g. Oš „ Sveti Sava“ je odabrala samo jedan sistem ( platformu) za upravljanje učenjem i to je „MIKROSOFT TEAMS“ .

Kanale komunikacije poput raznih Viber, Fejsbuk ili Whats app grupa zabranjeno je koristiti u svrhu online učenja. U cilju upoznavanja roditelja sa načinom organizacije obrazovno – vaspitnog rada organizovani su roditeljski sastanci u subotu 29.8. i nedelju 30.8.2020.g. poštujući sve propisane epidemiološke mere. Na roditeljskim sastancima roditelji učenika do 5. razreda će dobiti naloge i uputstva za registraciju i korišćenje platforme „ TEAMS“.

OŠ „ Sveti Sava“ Pirot zajedno sa grupom MOST (www.most.org.rs) i Nacionalnom asocijacijom roditelja i nastavnika Srbije (www.obrazovanje.org) u predstojećoj školskoj godini realizuje projekat „Unapredjivanje kvaliteta i pravednosti nastave na daljinu“ koji je inicirala i podržava Fondacija za otvoreno društvo, u saradnji sa Ministarstvom prosvete nauke i tehnološkog razvoja.

Na osnovu lekcija koje je svako od nas i ceo obrazovni sistem naučio tokom perioda nastave na daljinu ovog proleća 2020, ujedinili smo napore da naša škola učini iskorake vezane za kvalitet i pravednost u obrazovanju u okolnostima, kada je jedini način realizacije nastava na daljinu.

Cilj ovog projekta jeste dostupnost i kvalitetna nastava na daljinu za svako dete kroz unapređivanje kompetencija nastavnika i roditelja kao kreatora bezbednog, podsticajnog i pristupačnog obrazovnog okruženja. Projekat  se realizuje u periodu od 1. juna 2020. do 31.maja 2021.

U vanrednim okolnostima uloga nastavnika još više dobija na značaju, jer treba obezbediti ostvarivanje ishoda u novoj organizaciji nastave, koja će se možda i dodatno menjati u toku školske godine: dužina trajanja časa (preporuka je da čas traje 30 minuta), nastava se odvija u školi ili onlajn, ili kombinovano… S obzirom na različitu prirodu predmeta, nije moguće pronaći univerzalni način za prevazilaženje teškoća koje donosi novi način organizacije nastave . OŠ „ Sveti Sava“ je sagledala sve izazove sa kojima će se suočavati u predstojećoj školskoj godini pa je direktor  na osnovu konsultacija sa Timom za obezbeđivanje kvaliteta i razvoj ustanove doneo odluku o premeštaju u druga odeljenja za određeni broj nastavnika u skladu sa Godišnjim planom rada i programom aktivnosti koji će svakom nastavniku pomoći da prevaziđe izazove hibridne ili onlajn nastave, zbog potreba procesa rada,bolje organizacije nastave, ceneći najbolji interes učenika ,  a sve u skladu sa ovlašćenjima direktora i Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakonom o radu.

Srećan početak, nove školske 2020/2021.godine

prof. Rančić Marjan, direktor škole

Kombinovani model pogledajte OVDE

Raspored zvonjenja pogledajte OVDE

Raspored roditeljskih sastanaka pogledajte OVDE