Novih 25 korisnika grantova HELP-a potpisalo ugovore o donaciji. Do sada u Pirotu HELP podržao preko 450 korisnika

18. januar 2019. 13:30 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U svečanoj sali Grada Pirota danas je uručeno 25 ugovora o donaciji u okviru projekta „Smanjenje siromaštva kroz mogućnosti zapošljavanja u cilju pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju Sida a sufinansiraju ciljni gradovi i opštine. Projekat sprovodi HELP u saradnji sa Gradom i drugim lokalnim partnerima.

Projekat je namenjen smanjenju siromaštva i uključivanju marginalizovanih, manjinskih i drugih ugroženih grupa stanovništva u socio-ekonomski život. Uokviru projekta dodeljuju se donacije u opremi za samozapošljavanje –12 grantova vrednosti 1.500 evra (učešće korisnika 5%), 11 grantova vrednosti 2.400 evra (učešće korisnika 10%) i dva granta vrednosti 3.600 evra (učešće korisnika 10%).

Među potpisnicima je 20 Roma, a od ukupnog broja podržanih 9 žena i 16 muškaraca. Podržani korisnici će se baviti zanatskim i poljoprivrednim delatnostima, po četiri korisnika, dok će se 16 korisnika baviti uslužnim delatnostima.

Prisutne je najpre pozdravio gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, koji je još jednom istakao kao izuzetno uspešnu saradnju lokalne samouprave sa HELP-om, unazad dvanaest godina

Opremu nabavlja Help i procedure za nabavku tražene opreme već su započete. Pored toga predviđeno je ostvarivanje boljih mogućnosti zazapošljavanje mladih putem radne prakse i to najmanje osam mladih, nezaposlenih (petoro na šest meseci i troje na devet meseci). Mere podrške predviđene su i za poslodavce koji zaposle mlade praktikante po isteku ugovora. Aktivnosti u ovoj komponenti su u toku, rekla je Maša Bubanj, stariji menadžer ekonomskog razvoja u HELP-u

I dobitnici grantova su izuzetno zadovoljni. Razgovarali smo sa nekima od njih

O projektu:

Projekat „Smanjenje siromaštva kroz mogućnosti zapošljavanja u cilju pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ sprovodi nemačka organizacija "Help – Hilfe zur Selbsthilfe", a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju Sida. Projekat ukupne vrednosti 2.056.000,00 evra Help realizuje od oktobra 2017. do septembra 2020. godine u 19 opština i gradova u Republici Srbiji. Ukupna vrednost investicije za Grad Pirot iznosi oko 75.000 evra uz učešće Grada od oko 12.000 evra.