Novi Zakon daće veće nadležnosti mesnim zajednicama

22. februar 2013. 11:56 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Ministartstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave priprema predlog nacrta o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi. Sreten Savov, član Opštinskog veća resorno zadužen za rad sa mesnim zajednicama, kaže da ove izmene podrazumevaju veće ingerencije mesnih zajednica

-Počevši od samog načina biranja do toga koje nadležnosti dalje imaju mesne zajednice. Ono što je zanimljivo oko načina izbora u planu je, naravno ukoliko Zakon bude izglasan u Skupštini, da se savet mesne zajednice bira tajno i neposredno, a to znači klasični izbori i na nivou mesnih zajednica. Dakle biračke kutije, odbori i kandidvoanje, kao isve ono što sledil u skladu sa izborima na lokalnom nivou. Narednih dana razgovaraću sa predstavnicima Ministarstva kako to planiraju da izvedu sa velikim brojem mesnih zajdnica, ne samo u Pirotu već i u Srbiji, treba organizovati ovako kompleksne izbore koji nisu jednostavni kao dosadašnji zborovi. Ono što ću predložiti jeste da se ovi izbori održavaju zajedno sa lokalnim izborima kako bismo smanjili i aktivnosti i troškove - kaže Savov.

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave priprema i Uputstvo o načinu konkurisanja mesnih zajednica po osnovu projekata kaže Savov.

-Pirot će verovatno imati pravo na dva projekta. Razgovaraćemo sa predstavnicima mesnih zajednica, na osnovu nekih spiskova koje imamo razgovaraćemo na nivou oštine, kojim mesnim zajednicama bi mogli da predložim kandidovanje, jer oni to ne mogu da rade bez stručnih službi u opštini . Da vidimo šta bi moglo da se realizuje u okviru 5 miliona dinara. Šta je to što saveti mogu da kandiduju uz našu podršku. Čekamo kraj meseca, eventualno početak marta, da dobijemo uputstvo i vidimo da li će to biti ulice, putevi, objekti, sistemi za navodnjavanje, zaštita od poplava i slično – dodao je Savov.