Novi ugovor o saradnji Help-a i Grada Pirota; Biće potpisano 16 ugovora u okviru nastavka projekta "Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji"

26. april 2017. 12:30 Društvo Pirot Plus Online

U četvrtak, 27. aprila, u 11.30 časova u svečanoj sali Gradske uprave Pirot, biće potpisano 16 ugovora sa finalnim korisnicima iz drugog kruga zajedničkog projekta "Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji II".

Tom prilikom gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić i senior menadžer za ekonomski razvoj, Maša Bubanj, potpisaće i novi ugovor o saradnji na regionalnom projektu "Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana" koji se takođe realizuje uz donatorsku podršku nemačke vlade i učešće ciljnih gradova i opština.

Novih 16 korisnika koji potpisuju ugovore o donaciji u okviru podrške razvoju mikro biznisa, osam žena i osam muškaraca, baviće se zanatskim (3), poljoprivrednim (4) i uslužnim (9) delatnostima uz pomoć grantova u opremi za koju su konkurisali kako bi započeli i/ili nastavili svoje mikro biznise. U Pirotu su se po prvi put našli i advokatski poslovi, pored standardnih frizerskih, krojačkih, limarskih i aktivnosti usmerenih na razvoj poljoprivredne proizvodnje i prerade.

Regionalni projekat na zapadnom Balkanu, u kome Grad Pirot, zahvaljujući prethodnim rezultatima i postojećoj potrebi za nastavkom podrške ekonomskog osnaživanja učestvuje, predviđa podršku za 40 mikro i malih biznisa grantovima u opremi prosečne vrednosti 2.400,00 evra, uz poslovne i stručne obuke i mentoring podržanih korisnika.

Vrednost dela aktivnosti u regionalnom programu za Pirot iznosi 96.000,00 evra, dok je učešće Grada 38.400,00 evra.

O projektu "Mikro biznisi":

Projekat "Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji II" Help realizuje uz pomoć nemačke vlade i ciljnih gradova Pirot i Zaječar, odnosno ustanova za izvršenje krivičnih sankcija Niš, Sremska Mitrovica i Valjevo i Zavoda za smeštaj odraslih Kragujevac. Projekat ukupne vrednosti 454.400,00 evra, u saradnji sa ciljnim gradovima i institucijama Help sprovodi od juna 2016. do kraja decembra 2017. godine.

Direktni troškovi u Pirotu, za najmanje 30 korisnika, iznose 72.000,00 od čega Grad sufinansira 28.800,00 evra.

O projektu "Socio-ekonomska stabilnost na zapadnom Balkanu":

Projekat "Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana", ukupne vrednosti 2.975.000,00 evra, uz donatorsku podršku nemačke vlade Help realizuje od aprila 2017. do kraja decembra 2018. godine. Vrednost dela aktivnosti u Srbiji, za pet gradova i opština i tri ustanove za izvršenje krivičnih sankcija, iznosi 1.078.904,29 evra. Komponenta ekonomskog osnaživanja kroz podršku dohodovnim aktivnostima u Srbiji realizuje se u Leskovcu, Nišu, Pirotu, Ubu i Zaječaru.

Help je u Pirotu, samo iz nemačkih fondova, realizovao podršku i razvoj tri kooperative (peglana kobasica, reciklaža, pčelari), više od 400 pojedinačnih grantova u opremi za zapošljavanje, brojne stručne obuke i aktivnosti umrežavanja i povezivanja.

Kroz Helpove projekte obnovljena je ambulanta Doma zdravlja i donirana medicinska oprema, kao i ambulatno vozilo sa medicinskom opremom za hitne intervencije na terenu.

Pored toga, sredstvima Evropske unije realizovana je adaptacija prostora za privremeni prihvat i registraciju izbeglica u tranzitu kroz Srbiju "4. kilometar".