“Nova art scena” poziva na Radionicu za decu!

17. avgust 2018. 12:00 Kultura Pirot Plus Online

Nova art scena organizuje likovnu radionicu za decu,u okviru Pirotskog kulturnog leta. Radionica će biti održana u Galeriji "Čedomir Krstić" u Pirotu, od 20. do 25. avgusta u vremenu od 16 do 19 časova.

Cilj radionice za decu je umetnička izložba instalacije u prostoru Galerije. Instalaciju čini oblik jednobrodnog hrama sa kupolom, koji čine papirni dečiji radovi koji vise sa plafona.

Autori će učesnicima putem razgovora predstaviti osnovne ikonografske teme srpskog pravoslavnog hrama. Bez vizuelnih primera, navešće ih da zamisle i kasnije nacrtaju/naslikaju odabranu temu ili više tema (scena).

Autorima će pomoći sveštena lica i ikonopisci, koji se budu odazvali pozivu. Određeni delovi razgovora i umetničkog rada biće snimljeni video kamerom i fotoaparatom. Učesnici će moći da, u formi intervjua, kažu svoje stavove o radionici, temi likovnog rada i temi pravoslavnih hramova.

Cilj instalacije je pokretanje diskursa u ikonopisanju srpskih pravoslavnih hramova, kao i promovisanje iskrenih težnji da se predstavi unutrašnjost hramova na način koji bi bio blizak deci.

Autori radionice: M. Stanimirović, B. Nikolić i D. Dragutinović

Bojana Nikolić

Posle zavrsenih redovnih (2005) i magistarskih studija slikarstva (2008) na FLU u Beogradu, upisuje doktorske studije na istom fakultetu. Clan ULUS-a od 2006.god. Dobitnik nagrade za slikarstvo Rista i Beta Vukanovic. Izlagala je u zemlji i inostranstvu. Priredila je 14 samostalnih izlozbi. Asistent je na Academie des Beaux-Arts, Sainte Radegonde, Tur, Francuska.

Mirko Stanimirović

Diplomirao je 2005.godine na Gradjevinsko - arhitektonskom fakultetu u Nisu na smeru arhitektura. Na istom fakultetu pohadja doktorske studije. Profesionalno iskustvo stekao je u beogradskim ateljeima. Osnivac je i art direktor strip magazina COMICS. Izlagao je u zemlji i inostranstvu. Saradnik je na predmetu Studio(stambene zgrade) na Gradjevinskom fakultetu u Nisu.

*Naslovna fotografija preuzeta sa portala Artinfo