Nova art scena organizuje izložbu u Bugarskoj

07. maj 2018. 12:10 Kultura Pirot Plus Online

Izložbom Uvidi članovi Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Nova art scena predstaviće se publici u bugarskom gradu Bankija. Galerija Art centra otvoriće svoj prostor za trinaestoro naših umetnika sa četrdeset radova. Različite likovne medije, crteže, slike, skulpture, objekte, fotografije i digitalne forme umetničkih istraživanja, različitih autorskih poetika od novog realizma i konceptualnih pristupa do konkretne umetnosti, povezuje zajednička tema zagledanosti u tragove sopstvenog bića, društvenih odnosa i čiste likovnosti nesputanog gesta.

Izložba će biti otvorena 9. maja u 18 časova.

(iz predgovora za katalog izložbe)

Taktilno, strastveno i provokativno razmeštanje scena ličnog prostora uz prisutne tragove prošlosti, individualnih mitologija, sećanja, opreza, opomena, prepuštanja i nemogućeg kraja istraživanju oblika i veličina, tragova na površini materijala i materije u odnosu prema svemu što može da se dodirne: lice, voda, svetlost, biser, pesak. Likovnost se ovde gradi na jakom doživljaju živih elemenata, ekspresivnim zamasima jakog čistog tona, brzim potezima, gestom prolivanja jakih emocija, odrazom u ogledalu istorije ili ravnog ekrana savremene komunikacije i digitalne memorije, suočavanjem sa sopstvenim likom kome se smejemo ponekad, ili kroz drugo telo, odeću koja nosi zapise intimne prepiske. Oblici se grade u tamnoj sepiji koncepata, kao dokumenti melanholije u plavom, ili fotozapisi obećanja i nade, magičnih mesta beskrajne lepote.

Dragana Dragutinović

Umetnici koji su se odazvali pozivu i koji će predstaviti svoje radove na ovoj izložbi:

Dragana Dragutinović

Bojana Nikolić

Vladimir Dončev

Ivan Mitić

Dragana Branković

Milica Lilić

Jovana Kolić

Jovana Jocić

Milan Manić

Mirko Stanimirović

Slavica Totić

Ana Grgurović

Andrej Jovanović

Udruženje likovnih i primenjenih umetnika Nova art scena osnovano je 2014. godine sa sedištem u Pirotu. Okuplja likovne i primenjene i umetnike novih medija koji se profesionalno i aktivno bave stvaralačkim radom u svojim oblastima. Promoviše savremene umetničke prakse i istraživanja, kroz izložbe, projekte i likovne radionice, uspostavljanjem novih interdisciplinarnih kulturnih obrazaca.

Organizaciju ove izložbe pomogla su javna preduzeća Komunalac i Vodovod.

*Tekst i foto: Nova art scena