Nije poznat broj prosvetara koji će biti tehnološki višak

14. avgust 2013. 12:06 Društvo Pirot Plus Online

Manji broj dece uslovljava manjak odeljenja u školama što neminovno dovodi do tehnoloških viškova, jer nastavnici ne mogu da ispune fond časova. Tim povodom juče je u školskoj upravi u Nišu sa direktorima škola sa teritoije Uprave održan prvi u nizu sastanka. Slavko Ilić, direktor OŠ Dušan Radović i predsednik Aktiva direktora osnovnih škola, kaže da spiskovi nisu konačni jer se prvo razmatra koliko prosvetnih radnika isunjava uslov za odlazak u penziju kao i mogućnost preraspodele predmetne nastave.


- Sve što je moglo da se reši između srednjih i osnovnih škola u Okrugu to je rešeno. Videćmo ko još ispunjava uslov od prosvetnih radnika za penzuju i kako neko može da dopuni normu. Veliki je broj prosvetnih radnika koji nemaju pun fond časova. Mi još uvek nismo sve prebrojali, biće još izmena.Ovu situaciju rešavaćemo i u septembru. Trenutno je to negde 20-ak prosvetnih radnika u Pirotu, dok je na nivou okruga to veći broj –kaže Ilić.


Ilić napominje da postoji problem gde zbog specifičnosti terena postoji veliki broj odeljenja sa manjim brojem učenika, kao što je situacija u isturenim odeljenjjima. Situacija je nešto složenija kada je reč o srednjim školama. Aca Boćić, direktor Tehničke škole i predsednik Aktiva direktora srednjih škola, kaže da jedna nastavnica u Tehničkoj školi nema fond časova, dok ostali imaju smanjenu normu.


- Jedino kod nas u školi, ove godine, ostaje jedna koleginica, koja je nastavnik praktične nastave kod tekstilaca, sa sto posto bez norme. Ona je tehnološki višak. Poslaćemo zahtev za otpremninu, jer profesorka ima još dve godine do penzije. Svi ostali imaju smanjenu normu. Najviše problema biće u Mlekarskoj školi, gde je drastično smanjen broj učenika. Situacija kod srednjih škola je gora nego u osnovnim školama, ono što su oni pretpreli ranijih godina smanjenjem broja dece, sada je taj udar, da tako nazovem, stigao do nas. Kod nas je možda 27 ili 28 nastavnika bez punog fonda časova, međutim razrešićemo mi to među školama. Za srednje škole dogovorili smo se da naredni sastanak održimo u ponedljeak pre nastavničkih veća. Neki nastavnici biće bez pune norme, radiće sa 80, 90 % i u skladu sa tim imati platu, ono što je dobro radni staž ide sto posto bez obzira na normu – kaže Božić.