Neophodna pojačana zaštita voćarskih kultura i vinove loze

07. jun 2023. 11:34 Privreda Pirot Plus Online

Zbog neuobičajenih vremenskih prilika za ovo doba godine praćenih čestim kišama, povećanom vlažnošću i nižim temperaturama, stvorili su se uslovi za pojavu bolesti i štetočina na voćkama.

Stalne kiše, povećana vlažnost i česte smene toplog i hladnog vremena, dovele su do idealnih uslova za pojavu bolesti i štetočina tako da voćari moraju blagovremeno da reagju, ne samo u cilju zaštite, već i preventivno, kaže Goran Svetozarević, stručni saradnik PSSS Pirot. 

Ono što se već sada sa sigurnošću može reći jeste da se posledice obilnih padavina vide u smanjenom kvalitetu ranih sorti trešanja i jagoda. Kod ostalih voćaka kiša uslovljava pojavu patogena, ali i brzi razvoj korova u samim voćnjacima, kaže Svetozarević

U ovo razdoblje godine, posebno uz ovakve vremenske prilike, vinova loza je najosetljivija. 

Važno je sprovoditi redovnu preventivnu zaštitu, proveravati vinograde jer se plamenjača, pepelnica pa i siva plesan mogu javiti i javljaju u ovim uslovima kada su temperature vazduha 15 do 22°C, a idu i do 26 i 27°C. Takođe, treba paziti da ne prođe preveliki period između dva zaštitna tretmana, to je jako važno u narednim danima jer se najavljuju još neke padavine.

Naši poljoprivrednici se za savete javljaju, po tradiciji, kada je već kasno. Tu smo za sva pitanja i konsultacije. Svetozarević je istakao i značaj azotnih đubriva za razvoj voća