Neočekivan nacrt Zakona o podsticajima u poljoprivredi

20. novembar 2012. 13:22 Privreda Pirot Plus Online

Novi nacrt Zakona o podsticajima u poljoprivredi u mnogome je poremetio planove lokalnih samouprava u cilju planiranja i razvoja poljoprivredne proizvodnje na svom području. Pomoćnik predsednika Opštine za poljoprivredu, Goran Popović, smatra da će ipak doći do odredjenih izmena s obzirom na primedbe koje su upućene resornom ministarstvu.

-Očekujem da će se amandmanima taj zakon promeniti, jer nama ostaje samo mnogućnost da se bavimo kreditnom podrškom, a znamo koliko su naši proizvodjači spremni da podižu i koriste kredite. U svim normalnim zemljama dozvoljava se da lokalne samouprave prate trendove i politiku koju sprovoodi Ministarstvo poljoprivrede , mi smo se priključili svemu tome, i ne vidim zašto bi bio problem da pored državne premije od 25.000 i lokalna samourpava obezbedi 15.000 premije za grlo stoke, to samo podstiče razvoj poljopirvrede i stočarstva. Imamo informacije da zakon treba da se usvoji pre donošenje Budžeta i verujem da ćemo nači način da realizujemo sve aktivnosti i mere koje planiramo za narednu godinu – kaže Popović.

Bez obzira na, još uvek mnogo nepoznanica, lokalna samouprava će i ove godine izdvojiti značajna sredstva za razvoj i podsticaj poljoprivredne proizvodnje. U ovom trenutku se još uvek tačna brojka ne može saopštiti ali će svakako ove godine biti više para nego prošle , kaže Goran Popović.

- Plan je da na određenim pozicijama obezbedimo sredstva i nađemo način da uz poštovanje zakona izađemo u susret proizvodjačima. Plan predviđa oko 30 miliona dinara, za direktne subvencije poljoprivrednim proizvođačima za narednu godinu, te sam ovom politikom i razočaran. Uputili smo nadležnom Ministarstvu primedbe jer predviđeno je da ministar svake godine propisuje vrstu i visinu podsticaja, područje sa otežanim uslovima, znači nema predvidivosti i dugoročnosti koja je proizvodjačima neophodna kako bi planirali proizvodnju - kaže Popović

Prema rečima Popovića na našem području prioritet će i dalje biti stočarstvo ali će se sve više pažnje posvećivati i voćarstvu, proizvodnji namenjenoj tržištu.

Predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju trebalo bi da se u naredne dve do tri nedelje nađe u skupštinskoj proceduri i bude usvojen po hitnom postupku, kako bi primena počela od Nove godine,