Nedeljno pre podne na Drugom ringu! Platani, trening hodača, polomljeni poklopci i “počupane” korpe za smeće! Kako spojiti jedno i drugo i ostati miran!!? Teško!

12. decembar 2016. 11:30 Gradska hronika Pirot Plus Online

Nedeljno pre podne,11. decembar. Živa skočila u termometru skoro do 15 podeoka! Prognostičari kažu, poslednji topliji dan! Promenio sam ,,stazu,, krenuo glavnom ulicom ka Kasarni i potom Drugim ringom, preko tijabarske strane Keja do centra grada. Kada novinar ne ume da bude običan čovek koji šeta, već jednom to, uvek to, to su mi na izmenjenoj stazi pažnju skrenuli mnogi detalji. Srećom kamera je uvek u džepu!

To nisam snimio, ali na putu ka Kasarni, glavnom ulicom, tu sa leve strane, video sam skoro desetak oronulih, propalih kuća. Čije li su i kakvu će sudbinu doživeti. Neke su na prodaju. Tamo na kraju ulice radovi na Kružnom toku napreduju. Ivičnjaci već formirali kolovoz. Počelo je da se radi i preko glavne ulice, tamo ka Drugom ringu gde je ona stara kuća koja se još ne ruši!

A potom sam krenuo Drugim ringom!! Šta sam sve video!? Neću mnogo objašnjavati.

Video prvi! Komunalac je pre desetak dana posadio platane. Kakao će to lep drvored jednog dana biti. Zamislite samo!!! To je pogled u neko sutra u kojem će nas biti ili neće! Platani će tada biti ogromni!

Video drugi! Predivno vreme, nema sportskih terena u gradu gde se ne igra basket, fudbal. Njihov trening je, medjutim, drugačiji. Oni traže asfalt i kolovoz gde mogu da treniraju. Drugi ring je ,,kao rodjen,, za treninge naših hodača. Dok Predrag Krstović biciklom nadgledava i savetuje, Danica Gogov predvodi ekipu mladjih! Prolaznici oduševljeno gledaju. Dakle, hodači Atletskog kluba Pirot na redovnom treningu!

Treći video! Tamo negde, blizu mosta, padaju mi u oči one mrežaste zaštite. Desetak poklopaca je ,,sveže,, postavljeno. Pitao sam Branislava Kostića o čemu se radi, jer Zoran Nikolić iz Vodovoda i kanalizacije o tome nema informacije, rekao nam je da su teški kamioni koji tuda prolaze razbili nekoliko poklopaca za kanalizaciju. Kako je objekat još uvek u garantnom roku, zaječarski Štrabag je ,,došao,, da postavi nove poklopce. Do novog ,,razbijanja”.

Video broj četiri! Dok sam snimao te poklopce i platane, tamo na levoj strani ka četvrtom terenu Gradskog stadiona u onom šipražju, video sam naš nemar. Ili naš nemar na još jedan način. Gde god nadješ zgodno mesto ti šut prosipaj! Eto to je!

I konačno poslednji video !!! Ono što me posebno uznemirilo i o čemu je već uradjen poseban ,,post,,! Počupane i razbacane korpe za smeće na Keju. Neka i to udje u ovu neobično običnu nedeljnu priču! Da se pamti i pominje!

Eto kratkog raporta sa Drugog ringa. Život je čudo, satkan od lepih i onih drugih detalja. Samo što čovek mora sve to da pokuša da razume i traži prava rešenja, ako hoće da sačuva zdravlje, baš onda kada hoda zbog zdravlja!!!