Ne dajte se buduće generacije! Osvajajte Staru planinu! Vratite joj dušu, osmeh, sačuvajte lepotu!

10. maj 2021. 18:23 Društvo Pirot Plus Online

Ovih dana "gore staroplaninske vatre"! Budi se narod u selima. Maj! Lepota prirode. Čist vazduh, Šum nemirnih potoka niz koje se sliva ovozimski sneg!

 Bogatstvo!

  Ko se nije peo na ovu planinu, prošao kroz  šćućurena  sela, probao mlad sir i kačkavalj, popio za doručak kozje mleko i lovio pastrmku na jezeru, taj nije dodirnuo sva čula ovog sveta,. Taj zaista ne zna šta je životna sreća.

    Bane Andonović  podigao Pklešanje na noge, koju godinu već.

   Miljan  Stojanović se preselio i duhom i telom  medju toplodolske  gudure.

   Braca je obišao sva sela od Zaskovaca i Toplog Dola do Slavinje, od Mirkovaca do Pasjača.

  Dojkinci su postal tabor za goste svih boja, za ambasadore iz Kanade i Australije do Nemačke…

  Buljarice ne mogu da dišu od automobula svih srpskih tablica, razlegao se žamor studenata sa mnogih beogradskih fakulteta. Razumeli gde je "ekstra" i krenuli gorštacima u pohode.

  Svetski priznati košarkaš Nikola Mirotić, posle godina bivstvovanja po Slavinji i okolini, odlučio je da znojem i znanjem zaradjene ,,američke dolare,, ugradi u staroplaninske bisere.  Tako  će on, od imena i dela čovek, poslati svetu aber gde se to priroda uzdigla do neba  prkoseći  svim čarima ovog sveta .

     Probudila se Stara planina.

Moj Nikola je u subotu sa Slavoljubom krenuo u Topli Do. Čvrsto sam bio obećao Miljanu da ću obavezno prošlog petka biti ,,gore,,! Stegla me ta "hernija", mi zaustavila život. Pojeo sam se ko vruć lebac. Oni odoše, a ja…

    Nikoli sam "navezao" na prste. Miljan, studenti, crkva, put, potoci. Zna on. Ima oko za skupe aparate. Mi nismo na to navikli. Ni dron nam ne treba. Slikaj ti, dečko moj, običan svet, ljude kako sede pred zadrugom pognutih ledja, štap u rukama, koji podrhtava pod teretom.

  To mi daj.

  I Nikola i Slavoljub su otišli. Našli su parče toplodolske zemlje. Napraviće malo "skrovište" gde ćemo udisati rezak jutarnji vazduh.

  Ono za naš Portal, da ne bi izneverio kako to radimo, snimao je telefonom. Samsung S 20! Majstor !

   Kako smo se dogovarali, tako ću vam pokazati. Sad nekome će prijati, uzdisaće, drugi će možda upotrebiti neku "čistokrvnu" srpsku reč ( majku).

   Naravno, put! Samo hrabri, a svi su za sada baš to, prolaze ovde, praveći se da voze negde nekim vojvođanskim drumom.

 Uh kakva lepota prirode. Kanjon, put gleda samo vozač. Da ga ne uhvati "rovina" ostali se dive, gledaju "Mali Kolorado"!

  To otprilike izgleda ovako!

    I kada ste , napokon, uz strah gledajući u stene nad vama, okrećući glavu da ne vidite gde se to "muva" sve toplolska reka, stižete u Topli Do!

  Ko dade naziv ovom selu, neka ga Bog čuva od zaborava.

    Toplina duše ovih gorštaka, lepota prirode, proleće koje vas ovde obuzima, i zaista potvrdjuju zašto je "Topli"

Miljan je dočekao moje "saradnike"!  Pokazao im crkvu, studente, potoke, sve ono gde su tog vikenda okupljeni toplodoskom lepotom, došli da je "miluju"

I na kraju, po dogovoru, Miljan Stojanović. Ostavio je kramp i lopatu, obrisao znoj i stao pred Samsung. Pričaj Miljane. Što kažeš to je. Nema skraćivanja, nema dronova i avionskih snimaka. Što na um, to u Samsung!

Po hladovini, lagano, kroz kanjon "mali Kolorado" Nikola i Slavoljub vratili su  se u svakodnevicu.

Ostalo je da, znajući i gde su bili i šta su sve videli, da "išaram" nekoliko svojih  misli i Ivana sve to upakuje i pošalje na jedinu moguću adresu :

PORTAL PIROT PLUS ONLINE! Nema bolje !

Još jedna staroplaninska priča.

Ostaje za sva vremena. Za generacije , koje će nadam se ispraviti sve greške od "dragog nam maršala" do danas!

Ne dajte se buduće  generacije! Osvajajte Staru planinu! Vratite joj dušu, osmeh, sačuvajte lepotu!