Nauka i struka u službi razvoja regiona i prekogranične saradnje

15. decembar 2018. 13:44 Privreda Pirot Plus Online

Danas je u Pirotu održana druga po redu Medjunarodna naučno – stručna konferencija pod nazivom „ Regionalni razvoj i prekogranična saradnja“. Naučni skup, koji je održan u velikoj sali skupštine grada Pirota, organizovali su Ugovorna okružna privredna komora u Pirotu, grad Pirot i ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu. Učestvovalo je osam zemalja, prijavljena su sedamdeset tri naučna rada, a jedna trećina tih radova je iz inostranstva.

Profesor dr Biljana Djordjević, sa Ekonomskog fakulteta u Nišu, smatra da je održavanje naučnih slkupova ovakve vrste jako važno za jačanje i razvoj privrede kroz razmenu iskustava i upoznavanje sa novim idejama i vizijama razvoja. Samim tim i Ekonomski fakultet je izuzetno posvećen naučnom radu u ovoj oblasti.

Predsednik Luke „Solun“ , Sotiris Teofanis, je veoma zadovoljan saradnjom sa Slobodnom zonom Pirot. On kaže da ga veoma zanimaju teme o kojima se raspravljalo, a pogotovo u oblasti transporta.

Akademik profesor dr Ninoslav Stojadinović smatra da je u prekograničnoj saradnji učinjen značajan iskorak, a ono što karakteriše Pirotski okrug jeste da je medju uspešnijim u Srbijji u pogledu izvoza i doprinosa rastu bruto domaćeg proizvoda.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, smatra da Pirot može da se ponosi organizovanjem konferencije ovakve vrste i da je u realizaciji kapitalnih projekta pokazao izuzetan uspeh.

Dr Dragan Kostić, izvršni direktor Slobodne zone Pirot, je zadovoljan da je u odnosu na prošlu godinu broj učesnika daleko veći, samim tim i broj naučnih radova, a sve sa ciljem razvoja regiona, povećanja upošljenosti i privlačenja investitora.