Naučni skup "Pirot od turske kasabe do modernog grada - preko Berlina i Versaja" okupio istoričare iz cele Srbije

12. oktobar 2018. 13:55 Društvo Pirot Plus Online

Povodom 140 godina od Berlinskog kongresa, sticanja nezavisnosti Srbije i pripajanja Pirota Kneževini Srbiji i 100 godina od završetka Prvog svetskog rata u Pirotu se održava naučni skup "PIROT OD TURSKE KASABE DO MOREDNOG GRADA – PREKO BERLINA I VERSAJA" koji je okupio eminentne goste, istoričare i stručnjake sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Filozofskog fakulteta u Nišu, Balkanološkog instituta, Instituta za noviju istoriju Srbije i istoričare iz Pirota. Organizator naučnog skupa je Udruženje istoričara Pirota uz podršku Istorijskog arhiva u Pirotu i Gradske uprave Pirot kao generalnog pokrovitelja manifestacije.

Na početku protokolarnog dela skupa prisutne je pozdravio Vladica Tošić, zamenik predsednika gradske Skupštine i član Društva istoričara Pirota.

Pozdravljajući goste i organizatore gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, rekao je da je naziv skupa izuzetno simboličan, s obzirom da oslikava razvoj našeg grada, posebno u poslednjih 15 godina, kada Pirot dobija odlike modernog grada

Ovim naučnim skupom i Zbornikom radova, koji je iz njega proistekao trudili smo se da osvetlimo lokalnu, regionalnu i opštenacionalnu istoriju, rekao je profesor doktor Miloš Jagodić, član Organizacionog odbora i urednik Zbornika radova sa naučnog skupa "Pirot od turske kasabe do modernog grada". Prema njegovim rečima radovi u Zborniku tretiraju različita pitanja iz istorije Pirota, Jugoistočne i Srbije u celini. Ono što je zajedničko za sve radove jeste da donose odredjena nova saznanja i predstavljaju doprinos istorijskoj nauci.

Davor Lazarević, predsednik Udruženja istoričara Pirota uručio je zahvalnice gradonačelniku Vasiću i profesoru Jagodiću, za podršku u organizaciji ovog značajnog Skupa

Posle protokolarnog dela otvaranja skupa, usledile su izjave za medije

Radni deo Skupa

Svi radovi učesnika skupa objavljeni su u Zborniku , čija će promocija biti upriličena u subotu, 13. oktobra sa početkom u 18 sati u čitaonici Narodne biblioteke u Pirotu. Izdavač pomenutog zbornika je Istorijski arhiv u Pirotu.