IZBORI 2020. Nastavljaju se predizborne aktivnosti, zasedala Gradska izborna komisija u Pirotu

13. maj 2020. 12:36 Izbori 2020 Pirot Plus Online

Upravo u trenutku kada su počele predizborne aktivnosti, prikupljanje potpisa i predavanje izbornih lista, uvedeno je vanredno stanje i sve aktivnosti u tom pogledu su prekinute. S obzirom da je vanredno stanje ukinuto nedavno i da je objavljen datum održavanja izbora, 21. jun 2020, zasedala je i Gradska izborna komisije u Pirotu. Predsednik Komisije, Jovan Milenković, kaže da su na sednici razmotrena sva pitanja u vezi sa aktuelnom situacijom, imajući u vidu i odgovarajuće izmene koje su u skladu sa preporukama zeštite od širenja zaraze koronavirusom.

Milenković je još istakao da je izmenjen obrazac izjave kojom birači potvrđuju kandidaturu za izbornu listu i podnosioci izbornih lista obrazac mogu da preuzmu kod sekretara Izborne komisije.

O ovoj temi razgovarali smo i sa načelnikom uprave grada Pirota, Draganom Stankovićem.

Deo Jedinstvenog biračkog spiska za teritoriju grada Pirota izložen je u Upravi grada Pirota u uslužnom  centru  br. 53.

Uvid u deo Jedinstvenog biračkog spiska moguć je putem računara unošenjem jedinstvenog matičnog broja u cilju provere da li je građanin upisan u birački spisak i da li su upisani podaci tačni.

Zahteve za promene u delu Jedinstvenog biračkog spiska građani sa teritorije grada Pirota mogu podneti gradskoj upravi Pirot u vremenu od sedam do petnaest časova svakog radnog dana, najkasnije do zaključenja biračkog spiska 05.06.2020.

Od proglašenja izborne liste pravo na uvid i podnošenje zahteva za promene u biračkom spisku ima podnosilac  izborne listre, ili lice koje on ovlasti po istom postupku po kojem to pravo imaju i građani. Uz zahtev se prilažu ovlašćenje i potrebni dokazi.

U postupku uvida u birački spisak lice ovlašćeno za ažuriranje biračkog spiska, lice za pružanje tehničke podrške gradske uprve i ovlašćeno lice podnosioca izborne liste dužni su da postupaju u skladu sa Zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Uvid u Jedinstve birački spisak može se obaviti elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave

www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak , unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana.