Nastavak saradnje "Znanje bez granica"

12. novembar 2013. 08:01 Društvo Pirot Plus Online

Desetoro učenika trećeg i četvrtog razreda Srednje stručne škole boravilo je sa svojim profesorima krajem prošle nedelje u Sofiji. Reč je o nastavku projekta međunarodne saradnje „Znanje bez granica“. Učenici i profesori bili su gosti partnerske škole „Prof. dr Asen Zlatarov“. Marija Živković, profesorka engleskog jezika, koja je putovala sa učenicima, kaže da je ovo bila odlična prilika da učenici prisustvuju časovima kao i laboratorijskim vežbama sa svojim vršnjacima.

-Tokom boravka naši đaci prisustvovali su časovima i zajedno sa vršnjacima, izvodili hemijske eksperimente u školskim laboratorijama, posetili su većbe iz mikrobiologije i organske hemije, što im je bilo zanimljivo. Što se tiče laboratorije mogu reći da su opremljene koliko i naše imaju samo malo više prostora. Drugog dana obišli smo hemijsko tehnološki fakultet u Sofiji, što je takođe interesatno iskustvo, posetili smo departmane za organsku, analitčiku i fizičku hemiju i čuli predavanja. Prilikom posete mogli smo davidimo oglede koje su priredili profesori i nastavno osoblje fakulteta. Obišli smo i kulturno istorijske znamenitosti Sofije – kaže Živkovićeva.

Živkovićeva kaže da su školski sistemi kada je reč o nastavi slični, međutim, razlika je što je u bugarskim školama na snazi sistem finansiranja po učeniku, čije uvođenje se planira i u našim školama.

-Nastavni sistemi su slični, ono što je razlika a kod nas se najavljuje jeste finasiranje škola prema broju učenika. U njihovim školama to je već zastupljeno. Moraju da se snalaze putem različitih fondova kako bi obezbedili sredstva za finansiranje dodatnih projekata – kaže Živkovićeva.

Uzvratna poseta učenika iz Sofije očekuje se aprila naredne godine.