Naši studenti oduševljeni uslovima studiranja u Nemačkoj, Belgiji i Portugalu

13. maj 2015. 08:10 Društvo Pirot Plus Online

Tri studenta Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Pirot imala su prilike da posete kolege iz Belgije, Nemačke i Portugala u njihovim školama i upoznaju se sa načinom studiranja kod njih, sa njihovim programima, metodama i uslovima rada. Ova razmena studenata realizovana je u sklopu Tempus projekta na kome, pored visokoškolskih ustanova pometih zemalja i visoke škole Južne i Istočne Srbije. Po povratku iz pomenutih zemalja, studenti su organizovali prezentaciju za svoje kolege i profesore kako bi im preneli utiske, kaže direktorka škole, dr Danijela Vidanović, prof.strukovnih studija.

- Ono što sam primetila prateći njihove prezentacije je njihovo oduševljenje onim što su videle. Njihov zajednički zaključak je da su uslovi studiranja na tim fakultetima mnogo bolji i kvalitetniji, da se studentima omogućava mnogo više literature, mogućnosti za vežbanje, za istraživačkim radom i slično, navela je direktorka Vidanović.

Vidanovićeva kaže da su i utisci studenata stranaca bili iznenađujući, pitali su se kako naši studenti imaju puno ideja i kako fino rade u uslovima koji su za njih neverovatni. Njihovi i naši programi su dosta slični, ali se razlike pojavljuju u kvalitetu uslova i u standardima koji su kod njih ozbiljnije postavljeni.

Direktorka ipak naglašava da novi program u školi koji se sprovodi poslednjih nekoliko godina omogućava studentima da sve sadržaje uče na sebi svojstven način i kroz praksu, ali i radeći na projektima gde studenti uče u dodiru sa okruženjem, u dodiru sa vaspitačima, decom i roditeljima.