Narodna biblioteka, druženjem sa prvacima, obeležila Svetski dan čitanja naglas

04. februar 2021. 11:06 Društvo Pirot Plus Online

Svetski dan čitanja naglas je obeležen 3. februara, a Narodna biblioteka Pirot proslavila ga je upravo – čitajući sa decom. Uz bajke braće Grim, poeziju Duška Radovića, Dragana Lukića i Ljubivoja Ršumovića, bibliotekar Marija Šarović, družila se s prvacima OŠ “Vuk Кaradžić”.

Čitanje naglas ne samo da poboljšava moć čitanja kao kognitivnog procesa, već ih i društveno zbližava, dozvoljavajući da u isto vreme deca dožive i subjektivno i zajedničko iskustvo.

Čitanje naglas je ključna metoda za razvijanje čitalačkih navika. Ono takođe doprinosi da proces čitanja bude aktivniji. Dok slušaju mališani maštaju o ljudima, mestima i situacijama koje nisu upoznali i doživeli. Radnja pesme ili priče je u centru detetove pažnje i izvor je korisnog i uzbudljivog iskustva. Time se proširuje rečnik najmlađih, a mališani se upoznaju sa bogatstvom i lepotom književnog jezika. Na ovaj način se radi i na prevenciji teškoća u čitanju. Čitanje naglas razvija maštu i kritičko mišljenje kod dece, a naročito je dragoceno u kombinaciji sa razgovorom o pročitanom tekstu.

*Saopštenje Narodna biblioteka Pirot