Napoznatiji pirotski tandem Saška Velkova - Mila Panajotović (Muzej Ponišavlja) nije više zajedno! Saradnja se ipak nastavlja!

03. jun 2020. 12:00 Kultura Pirot Plus Online

Dve vredne Piroćanke radile su u Muzeju Ponišavlje više od deset godina. Nekako smo bili navikli da sve ono što urade, uvek idu zajedno, saradjuju, dopunjuju se.

Saška Velkova je etnolog, Mila Panajotović istoričar. Kakav tandem. Najbolji pirotski!

Saška Velkova je s porodicom napustila Pirot. Mila Panajotović, ostala je ovde. 

Svaka informacija, do sada, o njihovom radu, imala je svoju težinu i vrednost. Mila završava delo o pirotskim kafanama.

 Ovih dana izašla je vest!

………………………………………………………………….............

 Publikacija o pirotskom ćilimu “Šara bez kraja autorke Saške Velkove – etnologa, dočekala je i svoje izdanje na engleskom jeziku pod nazivom  “The endless pattern – The Pirot kilim”. Ovo je prva knjiga u izdanju Muzeja Ponišavlja, koja je prevedena na engleski jezik.

Usled velikog interesovanja posetilaca, naročito iz inostranstva, Muzej Ponišavlja napravio je korak napred u izdavačkoj delatnosti i izašao u susret svim ljubiteljima pirotskog ćilima, van našeg govornog područja, prevodeći i publikujući poslednju knjigu koja govori o pirotskom ćilimu i njegovim šarama. Kako naš ćilim postaje sve prepoznatljiviji kao umetnički proizvod širom sveta, javila se potreba da naše izdanje o ćilimu priredimo i na engleskom jeziku. Nema sumnje da će ova knjiga biti neizostavni i veoma lep poklon za sve strance i delegacije koji žele da se bolje upoznaju sa kulturom i tradicijom našeg najpoznatijeg proizvoda.

……………………………...............................................................

Nekoliko dana dogovaramo razgovor sa Saškom Velkovom. Danas smo uspeli da se čujemo i vidimo. Saška je s porodicom u gradiću pored Berna, u Švajcarskoj. Za sada sve ide dobro, kaže ona.

U vesti koju smo objavili sve je rečeno, Saška je oduševljena što je “Šara bez kraja” izašla u svet. Ona smatra da je gradonačelnik Vladan Vasić najzaslužniji za to!

 Na kraju smo sa Saškom pričali o tome da pokuša da okupi Piroćance u Švajcarskoj i priredi promociju, o Mili, radu u Muzeju, o pandemiji, kontaktima s Pirotom.