NALED Bilten 52 - Katastar sada zna koliko rade njihovi službenici, opštine aktivno pomažu

31. jul 2021. 00:34 Privreda Pirot Plus Online

Katastar sada zna koliko rade njihovi službenici, opštine aktivno pomažu 

 
 

U većini lokalnih samouprava u Srbiji, naročito u centralnim i zapadnim delovima zemlje, službe katastra uspešno rešavaju zaostale predmete i u pojedinim opštinama njihov broj je i do 30 puta manji u odnosu na primljene zahteve. S druge strane, u „crvenom“ su Beograd i drugi veći centri, opštine u istočnom delu Srema, na jugu Bačke, severu Banata i na krajnjem istoku zemlje. 

Detaljnije » 
 Vreme je za plaćanje eko-takse 
 
 

Poslednjeg dana jula većem delu privrede ističe rok za podnošenje prijave radi plaćanja naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, poznatije i kao eko-taksa. Iznosi koje će privrednici morati da izdvoje kreću se od 5.000 do dva miliona dinara, ali ni ove godine neće zavisiti od toga koliko zaista zagađuju zajednički životni prostor već od veličine njihovog biznisa, kao i od delatnosti u kojoj posluju. 

Detaljnije » 

 

 Korona smanjila javne nabavke
 za gotovo 65 milijardi dinara
 
 

Pandemija korona virusa negativno je uticala na javne nabavke u Srbiji. Iako je u 2020. zaključen veći broj ugovora nego prethodnih godina, njihova ukupna vrednost bila je manja za gotovo 65 milijardi dinara. Udeo nabavki u BDP-u tako je pao ispod sedam odsto, čime je prekinut trend rasta od 2017. Takođe, prvi put u poslednjih 10 godina i prosečna vrednost nabavki niža je od tri miliona dinara.

Detaljnije » 

ZA BILTEN GOVORE