U Dispanzeru za žene najsavremeniji ultrazvučni aparat

29. jul 2020. 14:32 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U okviru realizacije projekta i dodeljivanja bespovratnih sredstava od strane Kabineta ministra bez portfelja zaduzenog za demografiju i populacionu politiku, za potrebe Ginekološke sluzbe Doma zdravlja Pirot nabavljen je ultrazvuk visoke rezolucije.

Tim povodom danas je organizovana konferencija za novinare kojoj su  prisustvovali gradonačelnik Vladan Vasić i dr Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja Pirot sa saradnicima.

 

Dr Radovan  Ilić, direktorom Doma zdravlja, rekao je da je reč o projektu koji za cilj ima unapređenje reproduktivnog zdravlja mladih žena. U skladu sa tim Služba ginekologije Doma zdravlja dobila savremen ultrazvučni aparat. 

Gradonačelnik Vasić je istakao da Gradska uprava želi i nastoji da unapređuje rad Doma zdravlja u svim njegovim segmentima. 

Danas predstavljano novi ultrazvučni aparat, čija je vrednost 40.000 evra. Od toga 85 odsto je podržka Kabineta ministarke Đukić Dejanović ostalo je učešće lokalne samouprave. Sa ovim ministarstvom nastavljamo projekat uređenja vrtića Prvomajski cvet. Radimo dosta na unapređenju populacione politike i podsticanju rađanja.  Ove godine u odnosu na isti period 2019. imamo 11 novorođenih beba više, kaže Vasić.

U Službi ginekologije trenutno rade 4 lekara i 6 medicinskih ssestara. Godišnje se u proseku obavi oko 34.000 pregleda. Novi aparat nam znači puno, s obzirom da se radi o uređaju koji može da uoči i promene manje od 0,25 milimetara. Izuzetno je precizan što ga čini efikasnijim, a dijagnostiku lakšom, kaže načelnica dr Zorica Pešić.

Najnoviji 4D aparat

Prema rečima dr Pešić sa ovim aparatom neće biti potrebe da se zbog ovih i sličnih pregleda odlazi u veće zdravstvene centre.