Najbolje za Pirot: Otvoreno pismo komandantu Štaba za vanredne situacije Grada Pirota

08. maj 2020. 13:56 Društvo Pirot Plus Online

Gde ste do sada bili “El Komandante”?

Od jednog komandanta se očekuje da stane na čelo, ispred svojih ljudi, svoje ekipe, svojih građana. Očekuje se da ne bude samo maneken za reklamiranje novih uniformi i jakni. Očekuje se da stalno svojim vođstvom i ličnim primerom daje smernice za borbu protiv vidljivog i nevidljivog neprijatelja.

Skrivanje u “mišju rupu” nije ono što treba očekivati od komadanta delegiranog da brani građane. I ono što je krajnje licemerno i nedopustivo da “ El Komandante” izlazi iz svoje rupice samo kada oseti miris sveže postavljenog asfalta ili da raspiše tender od 270 miliona dinara.

Komandante, gde ste bili kada su gorele baklje? Šta ste trebali da kažete zabrinutim građanima, kada su huligani u vreme policijskog časa palili baklje i pravili galamu Gradom? Niste se oglasili. Ni vaši portparoli, koje ste lično postavljali dekretom. Novinari?
A da. Novinari Vam ne trebaju. Čemu služe kada postoji Youtube. Lepo se snimi u svojoj rupici klip i pusti podobnim medijima. Milina. Nema nepoželjnih pitanja.
Resursi su zauzeti, kamere, dronovi moraju da snimaju bakljaške i huliganske spektakle.
Možda bi građani želeli neke informacije. Pomoć. Mmm, nebitno. Podelićemo neke paketiće našim sugrađanima koji nam se sviđaju. Podeliće ih naši volonteri. Podeliće, a nakon toga zapevati i popiti neku u zdravlje “El komandanta” u sred policijskog časa. Prijave ćemo srediti. Stranka ne sme da se obruši na svoje poslušnike. Ni one koje pale, viču, ni one koje raznose virus po Gradu i Štabu, ni one koje prave žurke nakon volonterizma.
Tri nedelje su građani bili zbunjeni, dok se “El Komandante” nije pojavio. Da ih još više zbuni. Da, zauzet je pravljenjem tendera. Ili se možda plaši da ga članovi Štaba ne zaraze. Pa da. Ko bi još imao poverenje u njih nakon svega.

Ali miris svežeg asfalta je neodoljiv. Čim valjak krene, slikanje je neizbežno. Izlazi se iz rupice. Kamere odmah rade. O zarazi koja nas i dalje muči, ni reči. Bitno da je “šoder kampanja” krenula.
Građani nisu zadovoljni “El Komandante”. Žele da čuju odgovore na brojna pitanja.
Poziv za TV duel i dalje stoji. Ako ne želite da se i dalje samo pakuju klipovi na Youtube-u. Možda bi trebali da uradite i neki intervju dronom. To je sad moderno.

Šef odborničke grupe "Najbolje za Pirot", Dr Žarko Todorović