Najčistiji deo Stare planine na pirotskim trpezama. Mlekarska škola predstavila organske proizvode od ovčijeg mleka

01. oktobar 2020. 14:00 Društvo Pirot Plus Online

Mlekarska škola "Dr Obren Pejić" u Pirotu započela je proizvodnju prvih organskih sireva od ovčijeg mleka u Srbiji. Reč je o tvrdom belom siru i kačkavalju od mleka ovaca sa Stare planine.

Tim povodom škola je danas organizovala  promociju novih autentičnih proizvoda.

Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole rekao je da je naša škola i radionica u okviru nje, prva institucija u Srbiji koja može da se pohvali ovakvim proizvodima. Reč je o vrhunskim sirevima napravljenim od najčistijeg mleka sa Stare planine. 

Najčistio deo Stare planine stavili smo na naše trpeze. Mleko se nabavlja od sertifikovanih poljoprivrednih proizvođača. Reč je o pilot projektu koji je sezonskog karaktera, s obzirom da je sezona ovčijeg mleka od kraja aprila do septembra i količine su ograničene. U početku sirevi će se prodavati samo u prodajnim objektima Mlekarske škole po ceni od 700 dinara za kilogram belog sira i 1350 dinara za kilogram kačkavalja, kaže direktor Đorđević.

Ispred Gradske uprave prisutnima se obratio Miloš Colić, zamenik gradonačelnika koji je istakao da će grad Pirot učestvovati u priojektima koji će najpre omogućiti brendiranje ovakvih proizvoda, a zatim i u projektima koji će doprineti njihovo promociji i što boljem plasmanu

Potrebno je bilo da se ispuni puno preduslova za dobijanje sertifikata. Svi proizvodi ispituju se u Veterinarskom specijalističkom institutu Niš, rekao je direktor ove Institucije doc.dr Miloš Petrović i napomenuo da je reč o proizvodima vrhunskog kvaliteta.