Na sednici lokalnog parlamenta usvojen Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih šest meseci 2021. godine

24. septembar 2021. 15:08 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U sali Doma kulture održana je sednica Skupštine grada. Sednici je od ukupno 56 prisustvovao 51 odbornik.

Šef odborničke grupe “Najbolje za Pirot” dr Žarko Todorović podneo je predlog za dopunu dnevnog reda, da se pod tačkom 1 razmatra tema “Geološka istraživanja na teritoriji grada Pirota, a radi otvaranja rudnika bakra i zlata”. Todorović je odbornicima obrazložio predlog.

O ovoj temi, posle obrazloženja odbornika Todorovića, govorio je zamenik gradonačelnika Miloš Colić.

Predlog za dopunu dnevnog reda nije usvojen.

Posle usvajanja dnevnog reda postavljen je novi sekretar Skupštine grada. Do sada je funkciju sekeratara obavljao Saša Jovanović, koji je nedavno postavljen za načelnika Gradske uprave.

Novi sekretar lokalnog parlamenta je Irena Kostić, koja je do sada bila zamenik načelnika Gradske uprave i sekretar Gradskog veća.

Ovom prilikom odbornicima se obratio Saša Jovanović.

Potom je nastavljen rad sednice po utvrđenom dnevnom redu. Među prvim temama bilo je usvajanje Izveštaja o izvršenju Odluke o budžetu grada Pirota za period 01.01.-30.06.2021.godine. O ovome je odbornike izvestila načelnica Odeljenja za privredu i finansije, Jagoda Šnele. Prema njenim rečima, budžet je u prvih šest meseci na prihodnoj strani realizovan 53 odsto.

U nastavku sednice pred odbornicima su se našle sledeće teme:

-Donošenje Odluke o konvertovanju potraživanja u udeo grada Pirota u kapitalu privrednog društva “Tigar A.D.” i “Tigar obezbeđenje” po osnovu osnovnih izvornih i ustupljenih javnih prihoda;

-Donošenje Odluke o izradi izmena i dopuna Plana generalne regulacije “Pirot – centar”;

-Donošenje Odluke o izradi Plana detaljne regulacije za solarno postrojenje na lokalitetu “Ravnište” u selu Ponor, grad Pirot;

-Donošenje Odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju posebne naknade za uređivanje javnih parking prostora i izgradnju javnih kolektivnih garaža;

-Donošenje Odluke o pokretanju postupka za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva “Izgradnja postojenja za proizvodnju toplotne energije iz biomase i njeno ugovorno isporučivanje JKP “Gradska toplana” Pirot;

-Davanje saglasnosti na Izveštaj o radu za 2020/2021.godinu i Plan i program rada Predškolske ustanove “Čika Jova Zmaj” za 2021/2022.godinu;

-Donošenje Odluke o izmeni i dopuni Odluke o socijalnoj zaštiti grada Pirota;

-Donošenje Odluke o dopuni Odluke o mreži osnovnih škola na teritoriji grada Pirota;

-Donošenje Odluke o pristupanju izradi srednjoročnog Plana razvoja grada Pirota za period 2022.-2024. godine;

-Donošenje Odluke o pristupanju izradi Lokalnog akcionog plana javnog zdravlja grada Pirota za period 2022.-2024.godine;

-Davanje saglasnosti na Odluku Nadzornog odbora na izmenu Programa poslovanja javnog preduzeća “Komunalac” Pirot;

-Razrešenja i imenovanja;

-Odbornička pitanja.

U okviru odborničkih pitanja direktor Doma zdravlja Pirot, dr Radovan Ilić, osvrnuo se na aktuelnu epidemiološku situaciju izazvanu virusom Covid 19. Ilić je istakao da se svakodnevno povećava broj obolelih i da je zabrinut situacijom u Pirotu. On je apelovao na građane da se vakcinišu jer je procenat vakcinisanih nedovoljan kako bi se postigao kolektivni imunitet.

Danas je jedna naša mlada sugrađanka preminula u Kliničkom centru u Nišu i ovom prilikom odbornici su minutom ćutanja odali poštu svim žrtvama Covida 19.

Po završetku sednice predsednica Skupštine grada, dr Milena Dimitrijević izjavila je da je ovo bila vrlo efikasna sednica i da je usvojeno mnogo izveštaja i odluka za dobrobit građana.

Dr Žarko Todorović, šef Odoborničke grupe “Najbolje za Pirot”, u izjavi za medije naveo je zbog čega je ova obornička grupa dala predlog za dopunu dnevnog reda po pitanju Geološka istraživanja na teritoriji grada Pirota, a radi otvaranja rudnika bakra i zlata, kao i zbog čega nisu glasali za Odluku o konvertovanju potraživanja u udeo grada Pirota u kapitalu privrednog društav Tigar AD i Tigar obezbeđenje po osnovu osnovih izvornih i ustupljenih javnih prihoda.

O navodima odbornika Todorovića u izjavi za medije govorio je Miloš Colić, zamenik gradonačelnika.

Posle sednice Skupštine grada stiglo je i saopštenje zamenika gradonačelnika Miloša Colića o geološkom istraživanju rude zlata i bakra na teritoriji grada Pirota.

Saopštenje pogledajte OVDE