Na Sarlahu dva "putića" vode na sve strane

22. decembar 2020. 21:27 Gradska hronika Pirot Plus Online

Danas sam razgovarao sa Ljubinkom Nikolić. Sećate se, ona, kao i Stevica Ivanković i još neki naši sugradjani, koji imaju vinograde na Sarlahu, reagovali su da im se vrati pristupni put do vikendica, vinograda. Zatvoren je izgradnjom tunela na Koridoru 10.

   Zahvaljujući razumevanju Dušana Mijuka, prvog čovka Koridora za krak Istok, radnici firme Trejsi prosekli su put, posipali tucanikom. Čekao se, kako mi je rekao Mijuk, taj strugani asfalt, koji će zbog kraja gradjevinske sezone, izgleda, ostati za proleće. To je prvo.

   Još jedan problem koji treba da reši! Po obećanju Gradske uprave, to je pristupni put od naselja Sarlah, paraleleno s Dlgošijinom njivom, do vrha gore, do Žarkovog vinograda, odakle je kroz njegovo "lozje" put, inače, prosečen.

    Obećao sam Ljubinki Nikolić da ću danas otići da vidim dokle se stiglo s radovima na tom prosečenom putu i da li se nešto radilo na tom pristupnom putu od naselja Sarlah.

  Krenuo sam. Tamo gde smo ono gazili blato do zglobova, put je prosečen, proširen, bačen šoder, tucanik, šta li je.

    Prešao sam tu deonicu, videli ste, relativno dobro. Jeste da ima blata nanetog sa strane, da bankine nisu uradjene, da nije rasplanirana zemlja sa strane, tek, može se. 

    I sve tako do druge krivine. Levo se nastavlja puteljak za neki od vinograda, a desno bi trebalo da ovaj isti prosečeni put vodi do onog paralelnog puta s Koridorom. Da bi se vratili u Pirot, odatle morate do Naplatne rampe, onda onim kružnim tokom nazad u Pirot.

I sidjoh dole.

 Trebalo se vratiti. Dilema, to vodite računa, da li nastaviti do kružnog toka, prema Beloj Palanci, a onda nazad Alternativnim putem. Ma ne. Glumio sam hrabrog vozača  s "letnjim autom".

 Krenuo sam i… Gume su proklizale. Mnogo kamenja more i  krupnijeg, grumena blata i… Auto je stao. Prazan hod! Hteo sam  nazad, da izadjem na ravniji deo, ali avaj, krenuo sam i ukočio u poslednjem trenutku, zastao sam na samoj ivici. Ponovo ono, Božji čovek. Koji put!

    Stao sam, podigao ručnu i imao šta da vidim.

     Tišina, nema nikog.  Ovi momci, pametno, odoše džipom. Ko zna kada će se vratiti. Prošlo je dva. Poziv prijateljima.  Hteli su da učine i Komunalac i Vodovod. Tek, moj drug Kosta Rangelov, koga sam se prvo setio, poslao je sina Darka. 

Došao  je Dare s još jednim njegovim drugarom, vezali lanac, povukli i …

   Izašao sam. Daretova lada napred, ja za njima.

  Zastao sam na početku Dlgošijine njive. Na sigurnom!  Da se sredim, uzmem vaduh i napravim nekoliko snimaka. Pirot, Dlgošijina njiva. Biće potrebno, neka se ima.

  Sledio je onaj drugi zadatak. Da proverim da li su bar razmeravali za taj put od naselja Sarlah gore do Žarkovog vinograda.

Dok sam se spuštao Dlgošijinom njivom levo utabanom stazom, skoro da nema puta, sakriven je u šiblju.

   Dole, ispred naselja, izašao sam i snimio.

Ovo je taj vinogradarski put, koji treba da se proširi i bude pristupni. Veza izmedju naselja i onog puta posipanog  tucanikom.

Podsećam, imao sam dva zadatka. Jedan sam završio, dobro sam prošao. Poslao sam Duletu Mijuku sve ove snimke. Nešto kanije, dobio sam odgovor.

  • Proveriću, hvala ti, čuvaj se!

 Drugi zadatak već sutra,  u sredu. Zvaću Gradsku upravu, Bojana Pešića, da pitam da li je nešto uradjeno, projekat, imovinski odnosi, šta li sve?  Da li je izvesno da će se ovo uraditi?

…………………………………………………………………………………………………

  E sad, zašto sam sve ovo ispričao, zašto sam baš išao u detalje? Mogao sam ono moje proklizavanje svojim autom da izbegnem. Pustio sam namerno da znate, da ne napravite grešku.

    Drugo, dobro je što sam prošao celom dužinom jer Dušan Mijuk ne bi znao šta se radilo i da li su to radnici firme Trejsi razišli nezavršena posla!

    Eto poučne priče. Jesam dobro prošao, ali je još bolje bilo saznanje, savet da budete obazrivi. Odozdo, od paralenog puta s Koridorom, ako želite u vinograde, samo džip, lada, traktor, može neki stari Džems, ha, bager. 

Ovaj moj "žućko" nikada više na ovu stranu.

 Dobro, imate dve vesti, nisam se džabe "klizao"!