Na Referendumu, 16. januara pravo glasa ima 46.377 Piroćanaca

14. januar 2022. 13:30 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Građani Srbije će 16. januara izaći na referendum i odlučiti da li će najviši pravni akt naše zemlje biti promenjen ili će, pak, ostati isti.

Srbija je prema Akcionom planu za poglavlje 23 do 2018. godine trebala da izvrši određene izmene Ustava, koje se tiču najviših pravosudnih organa što i jeste tema januarskog referenduma.

Na ovom referendumu menja se samo način izbora sudija, predsednika sudova, tužilaca i njihovih zamenika. Konkretno, menja se način na koji se sudije i tužioci biraju, a novo je to što će ih ubuduće birati Visoki savet sudstva, odnosno Visoki savet tužilaca, dok u izboru, ako promene budu usvojene, neće direktno učestvovati Narodna skupština.

U Pirotu pravo glasa na predstojećem referendumu ima 46.377 građana, koji će glasati na jednom od 86 biračkih mesta u gradu i selima, rekla je u izjavi za Portal Plus online, Irena Kostić, sekretar Gradske izborne komisije.

 Da bi referendum uspeo, dovoljna je većina ukupnog broja građana koji budu izašli na glasanje, a odluka koja se tog dana donese je obavezujuća.