Na poslednjoj sednici Skupštine grada u 2020. usvojeni planovi i programi javnih preduzeća i ustanova

28. decembar 2020. 15:05 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Tradicionalno, na Dan grada Pirota 28. decembra održana je poslednja sednica Skupštine grada u tekućoj godini. Sednici je prisustvovalo 50 odbornika.

Na dnevnom redu najpre su bili programi poslovanja javnih preduzeća za 2021. godinu. Sa detaljima programa odbornike su upoznali direktori javnih preduzeća: Zoran Nikolić, JP “Vodovod i kanalizacija”, Bratislav Ćirić, JKP “Gradska toplana”, Boban Tolić, JP “Komunalac”, Slaviša Svilarov, JP za planiranje i uređenje gradskog građevinskog zemljišta i Nebojša Ivanov, Regionalna sanitarna deponija Pirot.

Ovu odluku Skupština grada usvojila je sa 44 glasa za.

Potom su odbornici usvojili planove i programe rada sa finansijskim planovima za 2021. godinu sledećih ustanova: Narodna biblioteka, Galerija “Čedomir Krstić”, Dom kulture, Muzej Ponišavlja, Narodno pozorište, Istorijski arhiv, PU “Čika Jova Zmaj”, Turistička organizacija, Sportski centar, Organizacija Crvenog krsta i Centar za socijalni rad.

Tema koja je posebno izazvala diskusiju ovom prilikom bila je rešenje o davanju saglasnosti na konačni nacrt Ugovora o javno – privatnom partnerstvu za vršenje usluge rekonstrukcije i održavanja sistema javnog osvetljenja na teritoriji grada Pirota. Posle diskusije, a pre glasanja za ovu tačku dnevnog reda gradonačelnik Vladan Vasić dao je obrazloženje o javno privatnom partnerstvu.

Zatim su odbornici razmatrali Odluku o konverziji potraživanja u udeo grada Pirota u kapitalu Privrednog društva “Simpo” a.d. Vranje po osnovu izvornih  javnih prihoda, odluke iz imovinsko pravne oblasti, Odluku o izmeni odluke o platama, naknadama i drugim primanjima izbornih, imenovanih i postavljenih lica, naknadama odbornika i članova radnih tela Skupštine grada Pirota, Odluku o realizaciji budžeta u delu planiranih rashoda za usluge socijalne zaštite za 2021. godinu, Plan rada Gradskog štaba za vanredne situacije grada Pirota za 2020. godinu i donošenje Rešenja o davanju saglasnosti na izmenu Programa poslovanja JP “Komunalac” za 2020. godinu.

Sednica je završena imenovanjima i razrešenjima, a potom je usledio kratak svečani deo sednice kada su uručena priznanja “28. decembar”. Zbog epidemiološke situacije nije organizovana Svečana akademija, pa je gradonačelnik dobitnicima priznanja uručio odmah posle radnog dela sednice Skupštine grada.

Specijalnu nagradu Grada Pirota “28. decembar” ove godine dobili su svi zdravstveni radnici u Pirotu, a priznanja su preuzeli direktori Zavoda za javno zdravlje Pirot, Doma zdravlja Pirot i Opšte bolnice Pirot.

Na kraju sednice gradonačelnik Vladan Vasić, u izjavi za medije, rekao je da 2020. godinu možemo da posmatramo iz više aspekata. Kako je gradonačelnik istakao Pirot je tokom epidemije imao poteškoća, ali smatra da smo ipak dobro prošli i očekuje da u narednoj godini situacija bude još bolja. Kada je reč o građevinskom delu, sve planirane investicije su realizovane i ako gledamo kroz budžet ovo je bila uspešna godina.  

Predsednica Skupštine grada Milena Dimitrijević kaže da je zadovoljna današnjom sednicom, s obzirom na važnost svih tema o kojima je bilo reči. Sednica je bila konstruktivna i protekla u demokratskom duhu.

Milena Dimitrijević je ovom prilikom svim građanima Pirota čestitala Dan grada i predstojeće praznike, uz apel da i dalje vode računa, poštuju mere i Novu godinu dočekaju u krugu porodice.