Na poslednjoj radnoj sednici Gradske skupštine Pirot usvojeni planovi i programi javnih preduzeća i ustanova i uspešnim ocenjen rad. Jednoglasno, Radmilu Marinkoviću Gali, posthumno, priznanje “Zaslužni građanin Pirota”

28. decembar 2018. 14:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Danas je održana poslednja radna sednica Skupštine grada u ovoj godini. Na početku sednice pročitani su predlozi za dopunu sednice.

Na predlog Žarka Todorovića da se razmatra revizija poslovanja Komunalca, detalje je obrazložio Boban Tolić, direktor Komunalca. Za predlog Žarka Todorovića glasalo je samo pet odbornika. Predlog je odbijen.

Predlog da je Poslovnik prekršen nije prihvaćen. Samo četiri odbornika bila su za predlog Dušana Mitića.

Dnevni red je prihvaćen sa 45 glasova odbornika.

Na dnevnom redu sednice na samom početku bilo je donošenje Programa rada Skupštine grada za 2019. Izvestilac je bio Saša Jovanović, sekretar. Gradsko veće je dalo određene predloge i ocene dnevnog reda. Program rada Gradske skupštine usvojen je sa 44 glasa odbornika, tri odbornika bila su protiv.

Zoran Krstić, načelnik Odeljenja za urbanizam i stambeno komunalne poslove bio je izvestilac o temi Plan generalne regulacije “Izvor – Sveti Jovan”.

Predstavnik Javnog preduzeća za planiranje i uređenje građevinskog zemljišta, Slaviša Tošić, objasnio je detalje plana. Za Plan su glasala 42 odbornika.

Sledeća tema na dnevnom redu bila je Saglasnost na izmenu Programa poslovanja Javnog preduzeća "Komunalac" za 2018. Saglasnost je data sa 43 glasa odbornika, bez diskusija.

Potom su analizirani Programi poslovanja javnih preduzeća sa cenovnikom usluga za 2019. i saglasnost na programe poslovanja javnih preduzeća i planove i programe rada sa finansijskim planovima ustanova kulture i organizacija za 2019. godinu. Gradsko veće je prihvatilo planove i programe javnih preduzeća sa određenim predlozima.

JP Vodovod i kanalizacija, govorio je Zoran Nikolić direktor. Dobit 15 miliona dinara. Za promenu vodovodnih azbestnih cevi predviđen je 21 milion u gradu. Izgradnja kanalizacije u Izvoru 12 miliona. Još 400 miliona će biti uloženo za Crpnu stanicu Berilovac.

JKP Gradska toplana, govorio je Bratislav Ćirić, direktor. Cena energenta je zabeležila veliki procenat povećanja. Cena će biti 20 posto za poslovni prostor, za fizička lica, da se uskladi fiksni i varijabilni deo tarife. Na godišnjem nivou gradjani će imati samo 1 posto povećanje. Investicije: zamena cevi Vukovarska, magistralni toplovod Ćirila i Metodija, Branka Radičevića, nabavka vozila, platforme za TNG.

JKP Komunalac, govorio je Boban Tolić, direktor. Prihod 286 miliona dinara projektovani prihod za narednu godinu, planirana dobit 860.000 dinara, ali će biti veća. Deponiji se prenosi oko 40 miliona. Za plate, prevoz, HTZ oprema, davanja 154 miliona. Za ostalo funkcionisanje ostaje oko 100 miliona. Za investicije 35 miliona. Planira se nabavka kontejnera, tri specijalna vozila, kante za smeće, klupe, žardinjere... Novost posvećivanje zelenim površinama oko stambenih zgrada. Radnici imaju niske plate, problem je manji broj radnika.

JP za planiranje i uređivanje građevinskog zemljišta, govorio je Slaviša Svilarov, direktor. Tri glavna pravca, izrada planskih i prostornih dokumenata, tri nova planska dokumenta. Prvi - početak izrade novog Prostornog plana kao krovnog dokumenta. Drugi plan je izrada projektne dokumentacije. Treći segment poslovi nadzora, tamo gde je grad investitor ovo preduzeće vršiće nadzore. Planirani prihodi 52 miliona dinara. Ukupni rashodi oko 51 milion. Planirane su i investicije, u opremi. Oprema i jednog softvera, instrument za snimanje terena i kupovina jednog vozila.

JKP Regionalna sanitarna deponija Pirot, direktor nije prisustvovao sednici s obzirom da je službeno bio van Pirota.

Očekivano, diskusija o radu javnih preduzeća je potrajala. Odbornici opozicije Ivan Jovanović, Dimitrije Vidanović i Žarko Todorović, prigovarali su za poslovanje i povećanje cene.

Dragan Minčić i Miloš Colić, Milivojević i Tošić ubedljivo su, primerima odgovorili odbornicima opozicije.

Posle glasanja za programe i planove javnih preduzeća, sa predlogom Gradskog veća, glasala su 43 odbornika, pet odbornika bilo je protiv.

Sledeća tema bila je analiza planova i programa rada sa finansijskim planovima za 2019. godinu ustanova kulture i organizacija.

Narodna biblioteka, Galerija "Čedomir Krstić", Muzej Ponišavlja, Narodno pozorište, Istorijski arhiv, PU "Čika Jova Zmaj", Turističa organizacija Pirot, Sportski centar, Organizacija Crvenog krsta.

Posle svega što je od odbornika Ivana Jovanovića čuo, Nenad Đorđević, direktor Sportskog centra, vidno uzbuđen odgovorio je o svim detaljima koji su se čuli.

Dr Milena Dimitrijević, pedijatar u Školskom dispanzeru, govorila je o značaju sporta za zdravlje dece i doprinosu Sportskog centra.

Odbornik Dragan Minčić nije, takođe, bio zadovoljan načinom kako se ocenjuje rad ustanova.

Za Planove i programe ustanova kulture glasala su 42 odbornika.

Pred odbornicima lokalnog parlamenta bio je i set odluka iz imovinsko pravne oblasti sa predlogom Gradskog veća. Za ovaj dokument glasala su 42 odbornika.

Sledeća tema bila je Odluka o izmeni i dopuni Odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2019. godinu na teritoriji grada Pirota. Gradsko veće je predložilo da Skupština donese odluku. Izvestilac o ovoj temi bila je Jagoda Šnele, načelnik Odeljenja za privredu i finansije.

Za Odluku su glasala 42 odbornika.

Odluka o prosečnoj ceni kvadratnog metra za novu kategoriju određenog zemljišta. Jagoda Šnele je rekla da to zemljište može da bude umanjeno za 40 posto i nalazi se u 3 i 4. zoni. Odluka je doneta sa 42 glasa odbornika.

Donošenje odluke o izmeni i dopuni Odluke o isplati novčane pomoći bračnim parovima radi vantelesne oplodnje. Odluka je bez diskusije usvojena sa 44 glasa.

Donošenje odluke o realizaciji Budžeta u delu planiranih rashoda za usluge socijalne zaštite za 2019. godine. Izvestilac je bio Sava Kostić, načelnik Odeljenja za vanrpivredu. Odluka je bez diskusije usvojena sa 42 glasa.

Donošenje odluke o kriterijumima i postupku dodele sredstava iz Budžeta grada za finansiranje i sufinansiranje programa od javnog značaja. Izvestilac Sava Kostić, načelnik Odeljenja. Radi se o finansiranju organizacije Civilnog društva, a na osnovu republičke uredbe.

Bez diskusije Odluku su donela 42 odbornika.

Razmatranje predloga Komisije za dodelu gradskog priznanja "Zaslužni građanin grada Pirota". Izvestilac je bio Radovan Ilić, predsednik komisije za dodelu priznanja. Predloženo je da Radmilo Marinković Gala, višegodišnji direktor Gumarske industrije i uglednom političkom radniku. Ilić je pozvao odbornike da kroz raspravu donesu odluku. Nije bilo diskusije. Odluku su donela 43 odbornika.

Na kraju su bila odbornička pitanja.

Milan Popović je na kraju poželeo sve najlepše, dobro zdravlje građanima Pirota i odbornicima i pozvao odbornike da dođu na Svečanu akademiju povodom Dana grada.

Sednica je završena oko 13 časova.

Po završetku sednice, predsednik Skupštine, Milan Popović je rekao da je poslednja sednica u ovoj godini prošla očekivano i da su svi želeli da se tom prilikom promovišu, kao i da je mnogo neistina izrečeno. Kada su u pitanju javna preduzeća Popović je istakao da bi trebalo da budemo srećni što imamo takva preduzeća.

Skupština tokom ove godine funkcionisala sasvim u redu i imala oko 90 tačaka dnevnog reda, naveo je Popović.

Dimitrije Vidanović, iz redova Pirotske nove snage, istakao je da je lokalna vlast čestitala Novu godinu građanima Pirota poskupljenjima.

Odbornička grupa Srpske napredne stranke je po svim tačkama dnevnog reda glasala za, a ovom prilikom su građanima Pirota čestitali Dan grada i predstojeće praznike.