Na otvaranju jubilarnog XX Salona knjige i grafike u Pirotu, pisac Vule Žurić poručio: Kultura ne stanuje samo u Beogradu

15. februar 2019. 15:30 Kultura Pirot Plus Online

Večeras je svečano otvoren jubilarni XX Salon knjige i grafike u organizaciji Doma kulture Pirot, pod pokroviteljstvom Grada Pirota.

Sajam je prvi put održan 2000. godine u organizaciji JIP Sloboda. Par godina kasnije organizaciju Sajma preuzeo je Dom kulture. Manifestacija je tokom godina prerasla u najznačajniji kulturni dogadjaj u gradu.

Tokom ovih dvadeset godina Pirot je ugostio veliki broj poznatih pisaca, izdavača ali i još veći broj posetilaca, ljubitelja knjige. Ponosni smo na sve to, rekao je na otvaranju Salona Miško Ćirić, direktor Doma kulture, dodajući da je i ovog puta, takodje, predvidjen veliki broj promocija i druženja pisaca sa decom na Salonu. I ove godine su za izlagače kao i za posetioce pripremljene nagrade. Za posetioce vrednije nego ranijih godina, s obzirom da je Salon jubilarni.

Prisutne je pozdravio i Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

Sajam je svečano proglasio otvorenim pisac Vule Žurić, dobitnik Vitalove nagrade "Zlatni suncokret" za najbolje ostvarenje na srpskom jeziku u 2018. godini. On je pozdravljajući prisutne rekao da je ova manifestacija još jedan pokazatelj da kultura ne stanuje samo u Beogradu, već u svim gradovima. A takodje ovo je još jedan primer da je za opstanak jedne kulture pa i jenog naroda važan kontinuitet, a ovo je dokaz da je kontinuitet moguć. I ako je do sada bilo nekih nedoumica da li se danas slavi Sveti Trifun ili Dan zaljubljenih, u Pirotu je jasno slavi se Dan knjige.

Večeras je na Salonu predvidjeno druženje sa piscem Vuletom Žurićem. Sutra, u petak 15. februara, su na programu dve promocije.

18:00 Razgovor sa Ivanom Tokinom – „O molekulima, psima i najnormalnijim ljudima na svetu“
Moderator: Borivoje Petrović

19:00 Goran Marković – „Beogradski trio“
Moderator: Vladimir Veljković