Na Koridoru 10 radi se punom parom VIDEO

03. april 2014. 09:42 Privreda Pirot Plus Online

Na trasi Koridora 10 poštuje se utvrđena dinamika radova i rokova. Nedavno je probijen tunel Bancarevo, treći od ukupno 12 širom Srbije. U ovoj godini biće probijeno 8, a preostala 4 tunela naredne godine. Direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović, kaže da je deonica zahtevna za radove . Na svim gradilištima na trasi Koridora 10 radi se punom parom, kaže Đurović.

-Na deonici Crvena reka Čiflik kompanija Aktor radi punom parom. Kada je reč o deonici Čiflik Staničenje, koju radi španska firma rubau, svi smo svedoci svakodnevnih obustava saobraćaja zbog miniranja. Reč je o firmi koja je primer za celu Srbiju kako treba da se radi. Što stiče tunela, neki dan smo probili treći tunel Bancarevo. Radove na tunelima Sarlah i Sopot izvodi kompanija Aktor. Na Sarlahu su trenutno od 478 metara na 252-om. Očekujem uskoro da započnu i radovi na tunelu Sopot. Kompanija Terna radi Progon Pržojinu padinu i oba tunela su probijana . Radovi na deonici Pirot Istok počeće uskoro, izvodiće iz kompanija Trade group iz Bugarske koja je dobila posao, očekujemo njihove bankarske garancije nakon čega će početi sa radovima, dok se za obilaznicu oko Dimitrovgrada očekuje otvaranje ponuda 25. aprila- kaže Đurović.

Deonica je zbog konfiguracije terena izuzetno zahtevna i predviđa veliki broj tunela i mostova. Đurović kaže da se širom Srbije radi 238 mostova, od kojih je na deonici od Niša prema bugarskoj granici predviđena izgradnja 183 mosta .

-Na deonici od Niša prema bugarskoj je 83 od kojih smo završili 42 , još 22 završićemo u ovoj godini a preostalih 19 u sledećoj, stim što se trudimo da još neke od tih preostalih 19 mostova pokrenemo u ovoj godini. Ovo je impozantna cifra jer je reč samo o broju mostova na deonici Niš Bugarska granica. Još jedna fascinantna informacija je da se u Srbiji trenutno gradi 238 mostova od kojih 144 mora da bude gotovo ove godine a ostali sledeće. Pre neki dan završili smo 99 –i most i ne vidim ni jedan jedini razlog da ne završimo svih 144 ove godine –kaže Đurović

Sredstva za izvođenje radova su obezbeđenja i redovno se isplaćuju izvođačima radova . Narednih dana očekuje se i početak radova na deonici Pirot Istok, a zatim po završetku tendera i obilaznica oko Dimitrovgrada, kaže Đurović, i dodaje da će radovi biti završeni kako je i najvljeno do polovine 2016. Godine.

-U narednih 30 –ak dana očekujem da počnu radovi na deonici Pirot Istok. Da kažemo i za obilzanicu oko Diitrovgrada, rok za početak radova je 90 dana. Kada je reč o deonicama bivše Alpine da napomeneme, da novo raspisivanje tendera i uvođenje izvođača radova neće zakočiti naš osnovni cilj i višedecenijski san da izgradimo Koridor 10. Nema razloga da radovi ne budu završeni do polovine 2016. godine –kaže Đurović