Pirot na jesen dobija ZIP Centar i Omladinski kulturni centar

19. jul 2012. 16:02 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Izgradnja ZIP Centra za mlade privodi se kraju. Gradjevinski radovi gotovo i da su završeni, jedino ostaje da se sprovede veća javna nabavka za dovod električne energije i uvodjenje telekomunikacionih veza, kaže za Plus radio Miloš Colić, direktor Kancelarije za mlade. Zvaničan početak rada ZIP Centra očekuje se u septembru, kaže Colić

- Ovaj centar, čiju izgradnju je finansirala EU, ima za cilj podsticanje preduzetništva kod mladih ljudi, koji žele da pokrenu po prvi put sopstveni biznis po znatno povoljnijim uslovima od tržišnih. Već sada možemo da kažemo da će Centar na jesen početi sa radom popunjenih kapaciteta. Uspeli smo da ohrabrimo mlade ljude da započnu nove poslove, da omogućimo da preduzetnici zaposlie mlade ljude, ali i da mladi nastave porodični biznis u ZIP Centru. U Srbiji već postoji desetak inkubatora i nadamo se da će se ovaj naš pokazati kao najuspešniji, s obzirom da praksa pokazuje drugačije. Ovo je uradjeno da bude samoodrživo, kaže Colić.

Kancelarija za mlade u saradnji sa Udruženjem gradjana Osveženje u prostorijama Kancelarije realizuje projekat Omladinskog kulturnog centra, odnosno tzv Malu scenu.
- Udruženja mladih, udruženja za mlade i neformalne grupe moći će da u ovom prostoru organizuju sastanke, izložbe, koncerte, projekcije nekomercijalnih filmova. Uduženje Osveženje preko Švajacrske kancelarije za saradnju sa Srbijom dobilo je opremu i inventar koji će biti postavljeni u ovom prostoru.

Bina je već napravljena, a otvaranje Male scene očekuje se , takodje početkom septembra.