Naš hram umetnosti - Otvorena 9.majska izložba likovnih umetnika Piroćanaca kojom Galerija "Čedomir Krstić" obeležava 40 godina rada

11. maj 2021. 20:51 Kultura Pirot Plus Online

U Galeriji Čedomir Krstić, uz prisustvo velikog broja poštovaoca umetnosti, otvorena je 9.majska izložba likovnih umetnika Piroćanaca. Ova izložba je izazvala veliku pažnju jer je organizovana u okviru  obeležavanja 40 godina postojanaj i rada naše galerije. 

Piroćanci će do kraja meseca moći da uživaju u različitim delima, od slika, fotografija, skulptura, grafika i drugih medija naših sugradjana. Izloženo je preko 100 radova, a odazvalo se 65 umetnika. 

Medju izloženim delima mogu se pogledati radovi Zorana Aleksića Kokija, Biljane Vuković, Petra Djordjevića, Čedomira Krstića, Djordja Marinkovića i drugih. 

Pre zvaničnog otvaranja, ispred Galerije nastupio je Hor Doma kulture pod dirigentskom palicom Anite Nikolić. Svečanom otvaranju, pored Radmile Vlatković, direktorke Galerije, prisustvovao je i Vladan Vasić grdonačelnik Pirota. 

Kako je rekla direktorka Vlatković, ova izložba i cela jubilarna godina, jako su značajne za kulturni život grada, a da je naša galerija postala hram umetnosti u kojoj je do sada bilo 870 izložbenih postavki. 

Vladan Vasić, prilikom obraćanja, čestitao je godišnjicu i rekao da Pirot kao grad mora da ima bogatu kulturnu ponudu i institucije kulture. Pomenuo je da će u narednom periodu Galerija biti proširena i uredjena. 

Jovica Ilić, dugogodišnji učesnik majskih izložbi  predstavio je svoja dva dela (Preobražavanje uma i nagoveštaj kraja i Komunikacija IKS). On je rekao da je izložba presek pirotske umetnosti uopšte, te da je na zavidnom nivou. 

Prilikom svečanog otvaranja izložbe, direktorka Vlatković zahvalila se graonačeniku Vasiću i uručila mu zahvalnicu za podršku koju dobijaju od Lokalne samouprave grada Pirota. Nakon toga, zajedno su uručili zahvalnice dugogodišnjim prijateljima i institucijama sa kojima naša galerija uspešno saradjuje.

Zahvalnice su primili predstavnici Doma kulture, Muzeja Ponišavlja, Narodne biblioteke Pirot, Narodnog pozorišta Pirot, Istorijskog arhiva i Turističke organizacije Pirota, izmedju ostalih.