Na Deponiji uskoro i industrijski otpad

26. februar 2013. 10:45 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Zoran Stanković, direktor Regionalne sanitarne deponije, u izjavi za Plus radio kaže da se na Deponiju dopremaju planirane količine otpada. Stanković napominje da će se uskoro postići ostvarenje predviđeno projektnom dokumentacijom.

-U januaru smo imali ostvarenje na nivou od 35, u ovom mesecu preći će 60 odsto. Očekujem da se količine otpada u martu i aprilu znatno povećaju. Tu će dalje doći i količine otpada iz industrije. Komunalac će u narednom peridu potpisati ugovore za dovoženje industrijskog otpada. Više količine me ne plaše, one daju prostor da idemo i u drugom smeru, a to je razdvajanja otpada. Ulazimo u proces instaliranja sistema za separciju otpada, što znači da će sav otpad koji se bude dovozio na deponiju prolaziti kroz jedno postrojenje za sekundarno razdvajanje otpada, gde će se dobiti reciklabirni materjali koji se dalje mogu koristiti u proizvodnji – kaže Stanković

Stanković kaže da bi objedinjeno transportovanje kontejnerima sa velikom zapreminom koji bi prikupljali otpad iz sve četiri opštine, znatno umanjilo troškove deponovanja otpada.

-Količina smeća biće dovoljne za normalan radi i funkconisanje preduzeća, zato se i bavimo drugim projektima koje smo najavljivali. Pored separacionog sistema to je i objedinjeni transport na niovu četiri opštine specijalizovanim vozilima. To je proces koji zahteva projektno angažovanje u smislu izrade studije izvodljivosti projektne dokumentacije i na kraju odobrenja – dodao je Stanković.