Na Deponiji Pirot održan sastanak sa partnerima u okviru projekta "Program čvrstog otpada u Republici Srbiji". Uskoro počinje izgradnja kompostane

02. jul 2024. 14:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

U prostorijama Javnog komunalnog preduzeća “Regionalna deponija Pirot” održan je sastanak sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine, AFD-a (Francuske agencije za razvoj) i “Syctom-a” (javnog preduzeća za upravljanje otpadom u Parizu) u okviru projekta "Program čvrstog otpada u Republici Srbiji".

AFD radi na implementaciji francuske politike razvoja i međunarodne solidarnosti. Njihove aktivnosti uključuju finansiranje javnog sektora i nevladinih organizacija, objavljivanje istraživanja, obuku o održivom razvoju i podizanje svesti u Francuskoj. Na ovaj način pomažu u finansiranju, vođenju i ubrzanju tranzicije ka pravednijem i otpornijem svetu.

Siktom (“Syctom”) je regionalni centar za kućni otpad za celu Parisku regiju koje se zove "metropola" – to je najveći evropski javni operater za upravljane čvrstim otpadom. Siktom postoji već 40 godina i bavi se sakupljanjem, preradom i iskorišćavanjem kućnog otpada od 82 pariske opštine koje su potpisale ugovor između njih. Ovaj operater ima 10 postrojenja za obradu čvrstog otpada: tri energane (proizvodnja energije spaljivanjem), pet postrojenja za sortiranje (odvajanje otpada) i dva centra za transfert otpada (transfer stanice) i više lokacijskih mesta gde stanovništvo donosi svoj otpad. Siktom se bavi i prevencijom i razvojom podizanja svesti kako bi se podstaklo smanjenje i bolje sortiranje otpada uključujući organski otpad.

Prema rečima direktora “Regionalne deponije Pirot”, Nebojše Ivanova, ova poseta je kontinuitet u realizaciji projekta u cilju izgradnje kompostane i druge ćelije deponije. Ivanov je podsetio da su jula 2022. godine potpisali ugovor sa ministarstvom i donatorima, obezbeđena je donacija od 17.100.000 evra za realizaciju kompletnog projekta. Sada je raspisana međunarodna javna nabavka za izgradnju kompostane, izabran je izvođač i očekuju ih srednom jula, rekao je Ivanov i dodao da je ugovorena vrednost 5.600.000 evra bez PDV-a.

Kada je u pitanju druga faza, Ivanov kaže da je u toku javna nabavka za izgradnju druge ćelije, novog sistema za prečišćavanje otpadnih voda, edukativnog centra, sistema za prikupljanje bio gasa i ostalog što su planirali.

Milica Karanac iz Francuske agencije za razvoj, projektni menadžer za projekte iz oblasti zaštite životne sredine u Kancelariji za zemlje zapadnog Balkana, u izjavi za medije istakla je da  je Pirot dobar primer, s obzirom da je deponija izgrađena i radi po standardima Evropske unije.

Karolin Šal, predstavnica javnog preduzeća za upravljanje komunalnim otpadom Siktom, u pariskoj regiji koja broji šest miliona stanovnika, istakla je da je svrha posete da pomognu AFD-u i resornom ministarstvu kako bi efikasnije upravljali komunalnim otpadom.