Muzej konkurisao značajnim projektima

20. decembar 2012. 09:01 Kultura Pirot Plus Online

U Muzeju Ponišavlja tokom godine organizovani su brojni programi. Saša Jovanović, direktor Muzeja, kaže da je tokom godine realizovano 14 samostalnih izložbi i svaka od njih propraćena je odgovarajućim katalogom. Stručni savet ove ustanove doneo je odluku i konkurisano je ukupno sa 5 projekata kod Ministarstva kulture, koji bi se realizovali tokom naredne godine kaže Jovanović.

- Na prvom konkursu aplicirali smo sa dva projekta. Jedan je pod nazivom „Tefter Malog Riste iz 1854. godine“, koji podrazumeva štampanje fototipskog izdanja ovog teftera, koji se čuva u našem Muzeju kao deo zbirke stare i retke knjige. Drugi projekat je pod nazivom „Ćilim slikovito pismo“ i podrazumeva štampanje monografije o pirotskom ćilimu sa praktičnom izložbom – kaže Jovanović.

Prema Jovanovićevim rečima i na drugom konkursu Ministarstva kulture ova ustanova aplicirala je sa tri interesantna projekta.

-Jedan je projekat pod nazviom „Čudesni svet grnčarije „ kojim se predviđa štampanje kataloga bogate muzejske zbirke grnčarije i prirpema izložbe o ovom poznatom pirotskom proizvodu i oprema muzejskog grnčarskog depoa. Jedan interesantan projekat odnosi se na interventne radove na freskama sa Zavojske crkve i ovaj projekat predviđa početnu fazu radova na zavojskim freskama iz XVI veka koji se čuvaju u Muzeju. Na ovim freskama nisu rađeni nikakvi radovi skoro pola veka, od kako su skinute sa potopljene crkve u Zavoju. Ukoliko ovaj projekat bude prihvaćen radićemo u u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture. I još jedan projekat kojim smo konkurisali , to je „Umetnička zbirka Prvog maja“ i podrazumeva sistematsku monografiju spomeničkog nasleđa nekagdašnjeg giganta fabrike Prvi maj – kaže Jovanović.

Jovanović očekuje da će Ministarstvo kulture podržati većinu projekata.