Muzej aplicirao na konkurs Ministarstva kulture sa 4 značajna projekta

04. mart 2015. 12:30 Kultura Pirot Plus Online

Muzej Ponišavlja ove godine na konkurs Ministarstva kulture aplicirao je sa 4 projekta, kaže direktor Saša Jovanović. Reč je o interesantnim projektima od istorijske važnosti

- Prvi projekat nosi naziv “Šalom iz Pirota” odnosno “Pozdrav iz Pirota” i vredan je 309.000 dinara. Reč je o publikaciji o Jevrejima koji su živeli u Pirotu do marta 1943. kada su proterani u nacističke logore. Publikacija predvidja objavljivanje fotografija i arhivske gradje vezane za pirotske Jevreje. Autorke projekta su Saška Velkova, etnolog muzejski savetnik i Mila Panajotović, istoričar kustos. Drugi projekat “Tamo daleko” takodje predstavlja publikaciju, ovog puta reč je o dopisnim kartama koje su srpski ratnici, uglavnom Piroćanci, slali iz rata svojim porodicama u Srbiji. Vrednost projekta je 309.000 dinara. Gradja ovakvog tipa veoma retko se javlja kao deo muzejskog fonda što je još jedan razlog za njeno objavljivanje. Autorka prijekta je Mila Panajotović, istoričar kustos, kaže Jovanović.

“Narodna nošnja pirotskog kraja” naziv je trećeg projkta sa kojim je aplicirano.

- Vrednost je 315.000 dinara a projekat podrazumeva izradu monografije odevnih predmeta stanovnika pirotskog kraja koji su specifični po svom izgledu. Monografija će obuhvatiti veliki broj fotografija iz muzejske zbirke. Autorka je Saška Vekova, etnolog muzejski savetnik. Četvrti projekat ujedno i najvredniji je praktično projekat od prošle godine koji nije realizovan zbog problema oko javnih nabavki. Reč je o projektu Arheoloških iskopavanja ranohrišćanske bazilike na Sarlahu. Autor je Predrag Pejić, arheolog, kaže Jovanović.

Prema Jovanovićevim rečima s obzirom na značaj sva četiri projekta u ovoj ustanovi očekuju da od Minsitarstva dobiju sredstva za realizaciju bar dva projekta. Rezultati konkursa biće objavljeni uskoro.