Gimnazijalci priredili multimedijalnu izložbu o životu i stradanju pirotskih Jevreja „Dobre komšije...“

11. mart 2020. 20:15 Društvo Pirot Plus Online

Učenici Gimnazije Pirot uz podršku Udruženja istoričara PirotaMuzeja PonišavljaGalerije „Čedomir Krstić“ i Jasne Ćirić, predstavnice Jevrejske opštine Niš, povodom 77. godišnjice stradanja i deportovanja pirotskih Jevreja pripremili su multimedijalnu izložbu. Izložba je uz prezentaciju i film danas svečano otvorena u Galeriji. 

Izložba „Dobre komšije...“ namenjena pirotskoj javnosti, đacima osnovnih i srednjih škola deo je istraživačkog projekta i programske nastava istorije o životu i stradanju pirotskih Jevreja.

Na izložbi je prikazano oko tridesetak replika originalnih fotografija koje se čuvaju u Muzeju Ponišavlja, učenici su napravili prezentaciju o životu Jevrena na ovim prostorima, do njihovog konačnog stradanja 1943. godine, kao i film. Sve su to pripremili učenici informatičkog odeljenja, drugog razreda, rekao je profesor istorije Vladica Tošić.

Cilj projekta je čuvanje i negovanje kulture sećanja i suočavanje sa antisemitizmom i ekstremizmom koji su i doveli do holokausta, kažu učenici Gimnazije koji su učestvovali u projektu. Celo II5 odeljenje pirotske Gimnazije informatičkog smera. 

Mila Panajotović, kustos Muzeja Ponišavlja kaže da je povod ove izložbe koliko tužan toliko i lep, jer treba se sećati ljudi koji su u velikoj meri uticali na celokupan život i razvoj našeg grada.

Izložbu je otvorio profesor Vladica Tošić. 

Potom je svoju prezentaciju imao učenik Petar Rančić

Prikazan i film "Jevreji u Pirotu".

Grad Pirot 13. marta obeležavava 77. godišnjicu deportacije i stradanja Pirotskih Jevreja - stravičnog zločina koji su 1943. godine počinile bugarske fašističke okupacione snage nad nedužnim Jevrejima - Piroćancima. Odajemo počast sugrađanima, žrtvama bezumne ideologije, koji su izgubili živote u velikoj tragediji. U noći 12. i 13. marta 1943, pirotski Jevreji su nasilno odvedeni iz svojih domova i više se nikada nisu vratili.