”Moje je pravo da živim srećno i zdravo" slogan ovogodišnje Dečije nedelje, koja je počela danas prijemom kod gradonačelnika Vasića

01. oktobar 2018. 14:00 Društvo Pirot Plus Online

Tradicionalno, svake godine početkom oktobra organizuje se Dečija nedelja. Aktivnosti posvećene deci trajaće od 1. do 7. oktobra. Slogan ovogodišnje manifestacije je ” Moje je pravo da živim srećno i zdravo - za odrastanje bez nasilja".

Tim povodom danas je u svečanoj sali Grada Pirota organizovano druženje dece sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem, prvim zaštitnikom njihovih prava.

Nadica Adamović, šef Odseka društvene brige o deci rekla je da se u našem gradu kroz brojne aktivnosti stvaraju uslovi za dobar i kvalitetan život dece.

S obzirom na ovogodišnji slogan Dečije nedelje - ” Moje je pravo da živim srećno i zdravo - za odrastanje bez nasilja", Svetlana Tomić, predsednica Udruženja "Prijatelji dece Pirot" rekla je da je cilj ovogodišnje manifestacije da razoružamo nasilje lepim rečima, postupcima, radionicama i akcijama.

Gradonačelnik Vladan Vasić čestitao je svojim mladim gostima dečiju nedelju i poželeo im da detinjstvo provode što bezbrižnije i srećnije.

Deca Predškolske ustanove “Čika Jova Zmaj” pripremila su prigodan program

Onda je gradonačelnik Vasić poveo decu u obilazak njegovog kabineta, gde je nastavio razgovor sa njima

Za sutra su predvidjene sledeće aktivnosti

DRUGI DAN UTORAK 2.10 2108.

Program aktivnosti Dečje nedelje Osnovne škole „Sveti Sava“
Naziv aktivnosti: Radionica ,, OD SRCA SRCU – DRUG DRUGU
Cilj: Druženje, nenasilna komunikacija, timski rad,
Mesto i vreme realizacije aktivnosti: 2. oktobra, od 14:20 časova, do 16:05 č u učionicama prvog razreda Ekonomska škola Pirot.
Opis aktivnosti: Deca 3.razreda, u okviru ove radionice, prave u paru s decom 1.razreda čestitke drugarstva. Treći razred ulazi u razred prvaka i svako dete prilazi svom paru prvaku. Zajedno prave drugarsku čestitku za đaka prvaka. Tu su i učitelji prvog i trećeg razreda. Svaka čestitka nosi poruku drugarstva i dobrodošlice novopridošlim đacima. Prvaci čestitke nose kući. Ova radionica se dešava na prvom i drugom času, 2. oktobra, u 14:20 časova, do 16:05. U svakoj učionici prvog razreda po jedan đak trećeg razreda kazuje pozdravne stihove pesme koju priprema za ovo druženje. Očekujemo i medije da zabeleže ovo lepo druženje.

Program aktivnosti Dečje nedelje „Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Pirot“
Naziv aktivnosti: likovna radionica Krugovi sreće
Učesnici: deca PU Čika Jova Zmaj
Vreme realizacije aktivnosti: 2.10.2018, 10 časova
Mesto realizacije aktivnosti: Gradski trg ili Galerija Čedomir Krstić
Cilj aktivnosti: Razvoj pozitivne socijalizacije, negovanje tolerancije, drugarstva, empatije i ljubavi među decom, buđenje samosvesti i svesti o uvažavanju drugog kod dece. Afirmisanje drugarstva, različitosti, negovanje dečjeg stvaralaštva, poštovanje prava deteta kroz zajedničke aktivnosti dece, vaspitača i društvene sredine. Uvažavanje individalnosti svakog deteta i njegove potrebe za igrom i stvaralaštvom.