Mojca Lukančič donosi u Beograd "paket mera" za oporavak AHA Mura!

23. septembar 2014. 06:28 Privreda Pirot Plus Online

Da li će današnji sastanak u Beogradu doneti rešenje probelema u kojima su se nasli slovenačka AHA Mura, i AHA Prvi maj? Slavisa Svilarov, finansijski direktor, potvrdio je da Mojca Lukančič, vlasnica slovenačke Kompanije danas dolazi u Beograd gde će razgovarati u Ministarstvu privrede. Svilarov kaže da će osim nje biti prisustna samo još Miša Flegar direktorka pirotske teklstilne fabrike. Vlasnica Kompanije trebalo bi da predstavnicima Vlade Srbije predlozi načine za rešenje krize.

Svilarov kaze da i pored zahteva iz Pirota, neće prisustvovati stečajni upravnik, ali i predstavnici sindikata. U razgovorima će učestvovati i slovenački ambasador Franc But.

Slaviša Svilarov, finansijski direktor kompanije AHA Mura Prvi maj u izjavi za Portal Plus online kaže će sastanku prisustvovati i predstavnici SEED Banke, koja je najveći poverilac AHA Mure, ali da sastanku neće prisustvovati predstavnici radnika, odnosno reprezentativnih sindikata kao ni stečajni upravnik

- Pokušali smo da utičemo i omogućimo da oni prisustvuju sastanku, s obzirom da su u više navrata učestvovali u razgovorima koji su vodjeni u Ministarstvu privrede, ali ovi naši zahtevi nisu uvaženi. Naša procena je da je cilj sastanka da se konačno utvrdi da li sredstva za dokapitalizaciju zaista postoje i da li je Mojca Lukančič spremna da dokapitalizaciju uradi na način kako je rečeno, odnosno da li model dokapitalizacije zadovoljava kako zahteve investitora tako i zahteve stečajnog upravnika, koji je u trenutnom slučaju faktički vlasnik preduzeća. Pretpostavljamo da će se danas konačno sve rešiti, kaže Svilarov.

Prema Svilarovim rečima, ukolike se sve bude odvijalo prema planu, dokapitalizacija će biti sprovedena po hitnom postupku, u protivnom nismo sigurni u dalju sudbinu preduzeća.

- Svaka druga opcija da se očuva preduzeće, više nije održiva s obzirom da je dosta vremena prošlo, tako da su sve varijante koje smo mi tokom leta predložili kao način za sanaciju preduzeća, neće moći da se primene. Ali mi želimo da mislimo pozitivno, i očekujemo da su sredstva za dokapitalizaciju obezbedjena. Ta sredstva biće iskorišćena za izmirenje zarada radnicima i obaveza prema Poreskoj upravi za poreze i doprinose, a najveći deo biće usmeren na investicije. S druge strane, što je možda i najvažnije to će biti signal svim kupcima da povećaju svoje količine, a oni koji su otišli da se vrate, kaže Svilarov.

U isčekivanju rezeultata današnjeg sastanka sindikati u kompaniji AHA Mura Prvi maj za četvrtak su zakazali generalni štrajk, nezadovoljni uslovima rada, sa osnovnim zahtevom a to je rešenja statusa fabrike.

Nastojimo da po završetku sastanka imamo eksluzivno uključenje u program Mojce Lukančič, vlasnice, ili Mise Flegar direktorke AHA Mura Prvi maj.