Mladen Šarčević, ministar prosvete: Slede promene načina i modela rada na svim obrazovnim nivoima!Ministar Šarčević u sredu u Pirotu!

17. oktobar 2016. 14:30 Društvo Pirot Plus Online

Tokom posete Jugu Srbije ministri u Vladi Srbije obilaze mnoge gradove. Ministar prosvete Mladen Šarčević posetio je Prokuplje. Tokom posete je rekao da slede promene načina i modela rada na svim obrazovnim nivoima, kako se đaci više ne bi školovali samo za ocene i Vukovu diplomu.

Ministar Mladen Šarčević je istakao da je cilj njegovog angažovanja u ministarstvu da se upozna sa svim resusrsima, vidi kakvo je stanje na terenu, jer je, kako kaže, sve drugačije kad se vidi "golim okom".

Kad vidite sa kakvim ljudskim resursom raspolažete, onda je lakše da planirate promene koje treba da se dese u obrazovanju, a one su sveobuhvatne , rekao je Šarčević nakon obilaska obrazovnih ustanova u Prokuplju.

On je rekao da sledi uvođenje dualnog modela obrazovanja kroz srednje škole.

Ovde se olako prelazi preko toga, to se poistovećuje sa jednostavnim radom i nekom brigom da neko ko to radi ugrožvaa svoju karijeru. Cela Evropa to radi i mi smo zadnji voz uhvatili, što znači da moramo da promenimo skoro sve zakone na razne načine, jer nam sada i kompanije ulaze u upravljanje i finansiranje škola, rekao je Šarčević.

On je ponovio da postoji potreba da se uvede informatika u osnovne škole, preduzetničko vaspitanje u okviru tehničke nastave i predmet svakodnevni sport.

Slede promene načina i modela rada, a suštinska promena koja našem obrazovanju nedostaje na svim niovima - da steceno znanje đaci mogu da primene i na PISA testovima budu uspešni, rekao je ministar.

Šarčević je podsetio da je Strategija obrazovanja doneta još pre 16 godina, a da je obrazovni sistem “iz doba Tita” i mreža škola odražava potrebe socijalističke privrede.

To, kako je istakao, mora da se promeni, dodavši da se, kada se izgradi autoput ka Prištini, menja i privredna struktura.

Mit da je najbolje raditi u društvenom sektoru polako pada, manje su plate, a za svoj biznis morate biti obučeni i imati hrabrost. Menjamo priču da učimo za ocenu i Vukove diplome, sve što štancujemo godinama, a nismo svesni tog, rekao je Šarčević.

Upitan koliko je zadovoljan radom obrazovnih institucija u Prokuplju, Šarčević je rekao da je relativno zadovoljan kolegama u celoj Srbiji i da nema velikih oscilacija.

Postoje i eksterne ocene ustanova i u svakom regionu ćete naći i one sa jedinicom i sa četvorkom, što znači da moramo da obučavamo ljude u ustanovama koje su slabije ocenjene, rekao je ministar.
On je dodao i da će roditelji ubuduće imati značajniju ulogu, te da će morati da shvate da imaju obavezu da se bave decom.
Oni ne snose posledice ako dete ne želi da uči, bahato je, vređa nastavnika… U svetu postoji finansijska kazna, društveno koristan rad i mi tu tražimo i imamo podršku Ministarstva za rad, da menjamo Zakon o porodici, jer kad reformišemo društvo, krećete od obrazovanja, ali prva karika nije škola, već porodica, zaključio je Šarčević.

Preuzeto sa B 92

Ministar prosvete Mladen Šarčević će u okviru posete ministara Vlade jugu Srbije u sredu 19.oktobra posetiti Pirot . Sastanku će prisustvovati gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, predstavnici Školske uprave Niš Dragan Gejo i Milena Mišić, direktori osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova Pirotskog okruga. Ministar Šarčević će obići Mlekarsku školu u Pirotu.