COVID-19 Ministarstvo zdravlja: Informacije o novom korona virusu na dan 14.03. u 20 časova

14. mart 2020. 20:27 Korona virus Pirot Plus Online

U Republici Srbiji je do 20 časova 14. marta 2020. godine registrovan ukupno 46 potvrđen slučaj COVID 19.

Do 8 časova 14. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 268 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja do 20 časova, 14.03.2020. godine testirani su uzorci 12 osoba od kojih je 5 pozitivnih i 11 negativnih na novi korona virus od koje su 2 osobe hospitalizovane.

Danas je testirano 12 uzoraka, a pet od toga je pozitivno. Prethodno, jutros do 8 časova, bilo ih je 41 na teritoriji cele zemlje.

Što se Beograda i Niša tiče, kao i Kragujevca, niko nije u kritičnom stanju.

U Beogradu 12, Niš pet, Kragujevac jedan, niko nije na intenzivnoj ni na respiratoru - rekao je ministar Lončar.

Četiri pacijenta su i dalje na lečenju, dva su u znatnom poboljšanju, jedan, najteži pacijent na teritoriji Srbije je na mehaničkoj ventilaciji. Četvrti pacijent je isto u teškom stanju, ali mu nije potrebna pomoć za disanje. Pacijent u Pančevu je stabilnog zdravstvenog stanja. Svi koji su bili u kontakima i za koje smo odredili nadzor i izolaciju, ne javljaju nam se već osmi dan da imaju bilo kakve ozbiljnije znakove bolesti i to nam je u ovom trenutku dobra vest - rečeno je na konferenciji.

Ministar Lončar govorio je i o zloupotrebama kojih u ovoj situaciji ne bi smelo da bude. I

Prva zloupotreba je od onih koji drže apoteke i prodaju sredstva - maske i dezinfikaciona sredstva. Drugi, slikali su mi račun i proizvod koji su kupili. Ono što država može da uradi je da istog sekunda šaljemo inspekcije u te objekte. Molim ljude da prijave sve to. Zamoliću ministra Ljajića da otvori telefonsku liniju da građani mogu da prijave gde su doživeli to. Imate tu vrstu neodgovornosti ljudi koji koriste ovu priliku da se obogate. Zato treba građani da svakog od tih prijave. Ne zaslužuju da građani budu žrtve. Sa druge strane imate drugu vrstu neodgovornosti, to se radi o ljudima koji kupuju ogromne količine svega, ne ostavljajući ništa za druge. Samo neka shvate da će neko ostati bez toga. Apelujem da budemo solidarni - rekao je Lončar.