×

COVID-19 Ministarstvo zdravlja 12.03.2020. u 18 časova: U Srbiji još pet osoba zaraženo korona virusom, svi u dobrom stanju

12. mart 2020. 21:27 Korona virus Pirot Plus Online

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je danas u Srbiji testirano 25-oro ljudi od čega je pet pozitivno na korona virus.

Time je u našoj zemlji ukupan broj zaraženih korona virusom 24.
Lončar je na konferenciji u Vladi Srbije rekao da su svih petoro novozaraženih u apsolutno dobrom stanju.

"Njih četvoro već je otišlo kući, biće u kućnoj izloaciji jer nemaju nikakav razlog da budu u bolnici. Jedan pacijent ostaće na daljem praćenju jer se požalio na neke tegobe, da bi se završila dijagnostika do kraja", rekao je Lončar.

Kako je dodao, ta osoba nema nikakve teže simptome niti komplikovanu sliku.

Apelovao je da mediji ne objavljuju netačne informacije da je pacijent koji se nalazi na infektivnom odeljenju u Novom Sadu preminuo, prenosi RTS.

"Taj čovek je živ i ono što mogu da vam kažem taj čovek je nešto bolje nego što je bio prethodnog dana. On je i dalje u teškom stanju, ali je živ", dodao je Lončar.

Naveo je da dečak iz Iriga, za koga su postojale indicije da ima simptome zaraze, nije zaražen korona virusom. 

Ukazao je da su svi ostali pacijenti, i u Pančevu i Nišu, u dobrom stanju, kao i da niko od njih trenutno nije životno ugrožen.

"Jedini trenutno u ozbiljnom stanju je pacijent koji se nalazi u Novom Sadu. Reč je starijem čoveku koji ima niz drugih oboljenja – dijabetes, probleme sa bubrezima. Ali radimo sve što možemo da njemu pomognemo", rekao je Lončar.

Do 18 časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" testirano je ukupno 185 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. 

Saopštenje Ministarstva zdravlja

Deo saopštenja preuzet sa sajta RTS