Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj dodelio ugovore, ukupne vrednosti 89 miliona dinara, za otvaranje regionalnih inovacionih startap centara u Pirotu, Kruševcu i Subotici

11. septembar 2018. 14:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potpisao je danas prva tri ugovora o dodeli sredstava u okviru Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startup centara. Jedan od ugovora ministar je potpisao, sa gradonačelnikom Pirota, Vladanom Vasićem i direktorom Zip centra Milošem Colićem, a odnosi se na adaptaciju prostora Kulturnog centra, u okviru Sportske hale, gde će biti napravljen moderan zajednički prostor za poslovanje, obuku i informacione tehnologije.

„Potpisana su prva tri ugovora za otvaranje regionalnih inovacionih startap centara u Kruševcu, Subotici i Pirotu. Ovi projekti su vredni ukupno 89 miliona dinara. Ako želimo da imamo uspešne mlade inovatore, buduće tehnološke preduzetnike, startap kompanije, moramo da omogućimo mladima da imaju najmoderniji prostor i opremu za rad. Upravo će to dobiti u regionalnim inovacionim startap centrima“, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović.

Ministar je istakao da će pored najmodernije opreme, korisnici regionalnih inovacionih startap centara imati na jednom mestu svu stručnu, mentorsku i konsultantsku podršku za realizaciju svojih preduzetničkih ideja. „Imaće najbolje predavače i mentore koji će im pomoći da svoje ideje pretvore u konkretne proizvode i usluge, a koje mogu da pronađu svoje mesto na domaćem i globalnom tržištu“, rekao je Popović.

Problem nerazvijenosti inovacione infrastrukture u regionima problem postoji i u drugim državama. „To nije samo problem naše zemlje. Ovaj program smo napravili u saradnji sa našim kolegama i ekspertima iz Amerike, Kine, Izraela, Finske, Nemačke, Rusije. Sve ove države su imale problem sa nedovoljno razvijenom inovacionom infrastrukturom u svojim regionima u prošlosti», rekao je Popović.

Otvaranjem regionalnih inovacionih startap centara daje se jednaka šansa mladima u celoj Srbiji. „Sada će i mladi u manjim mestima imati uslove da iskažu svoje inovacione i preduzetničke potencijale kao njihovi vršnjaci u velikim gradovima, poput Beograda, Novog Sada i Niša. Jer ko zna, možda se baš u regionima i manjim mestima u Srbiji, kao nekada u Smiljanu ili Idvoru, krije neki novi Nikola Tesla ili novi Mihajlo Pupin, kojeg tek treba da otkrijemo», rekao je Popović.

Popović je ukazao da je jedan od najvažnijih zadataka Vlade da zadrži mlade u Srbiji. „Želimo da mladi ostanu u Srbiji i da ovde otvaraju svoje startap kompanije. Hoćemo da im omogućimo da u Srbiji razvijaju svoje ideje i da odavde menjaju društvo, živote ljudi, pa i čitav svet na bolje», rekao je ministar.

Budžet za podršku inovacijama u Republici Srbiji povećan je pet puta i da se u zvaničnom izveštaju o inovacionim performansama evropskih zemalja, koji svake godine, na osnovu podataka UN, Eurostata i OECD, objavljuje Evropska komisija, Republika Srbija prvi put nalazi ispred osam članica EU, među kojima su Mađarska, Grčka, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Slovačka.

Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj raspisao je javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara, ukupne vrednosti 250 miliona dinara.Sredstva se dodeljuju za adaptaciju prostora, nabavku opreme i realizaciju programa rada i upravljanja regionalnim inovacionim startap centrima Republici Srbiji.

Posle potpisivanja ugovora gradonačelnici su odgovarali i na pitanja novinara. Tom prilikom gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, odgovorio je šta će projekat praktično unaprediti u Pirotu

Gradonačelnik Vasić je u kasnijoj izjavi namenjenoj pirotskim medijima istakao da je osnovni cilj ovog ali i projekta sa kojim se konkurisalo u okviru programa prekogranične saradnje, osnaživanje IT sektora u Pirotu.

Miloš Colić, direktor ZIP Centra istakao je da će Centar ovim projektom proširiti svoju delatnost, a sam projekat podrazumeva adaptaciju pomenutog prostora, opremanje ali i obuku kadrova.

Pirot će ovim projektom dobiti oko 6,3 miliona dinara, a otvaranje Coworking space-a očekuje se u početkom januara naredne godine.

Tekst i foto Vlada Srbije, video i foto materijali Aleksandar Ćirić, šef kabineta gradonačelnika