Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla radove na postrojenju za sekundarnu separaciju otpada na Regionalnoj deponiji Pirot

14. april 2021. 13:54 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Irena Vujović, ministarska zaštite životne sredine, danas je posetila Pirot. Tom prilikom sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem, načelnicom Pirotskog upravnog okruga Draganom Tončić i predstavnicima lokalne samouprave i Regionalne deponije obišla je radove na postrojenju za sekundarnu separaciju otpada u okviru Javnog komunalnog preduzeća "Regionalna deponija Pirot".

U izjavi za medije ministarka Irena Vujović istakla je da je ovo dobar primer saradnje jedinice lokalne samouprave sa Ministarstvom zaštite životne sredine, s obzirom da je reč o projektu u kojem je ministarstvo izdvojilo preko 170 miliona dinara, zajednički sa učešćem Grada. Projekat izgradnje kompostane u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Pirotu podrazumeva tri faze, a trenutno je pri kraju druga faza, u kojoj je urađena hala po najmodernijim standardima. Prema rečima ministarke Vujović, predstoji treća faza, a ovom prilikom razgovaralo se o dinamici nabavke opreme za sekundarnu separaciju. Pored ostalog, tendencija je da se smetlište u industrijskoj zoni u Pirotu, takođe, sredi.

Ministarka za zaštitu životne sredine najavila je dodatna ulaganja u Regionalnu deponiju Pirot i istakla da će ovde biti napravljen regionalni centar za šest opština.

Ministarstvo zaštite životne sredine će u narednom periodu raditi i na čišćenju manjih nesanitarnih deponija, Pirot je na tom spisku među 89 jedinica lokalne samouprave, rekla je ministarka Vujović.

Gradonačelnik Vladan Vasić naveo je da Grad Pirot ima dosta spremnih projekata za zaštitu životne sredine jer žele da upravljaju otpadom. Kako je Vasić rekao, objekat za sekundarnu separaciju će sa opremom i sa mehanizacijom koštati oko dva miliona evra, a uskoro će potpisati ugovor i za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Direktor JKP “Regionalna deponija Pirot”, Nebojša Ivanov kaže da se Pirot uspešno mapira kada je reč o zaštiti životne sredine, a njihova odgovornost kao Regionalne deponije je veoma velika.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, istakao je ovom prilikom da je ekologija skupa, ali se već desetak godina unazad radi na rešavanju problema iz ove oblasti u Pirotu, u planu je i postavljanje atomatske stanice za praćenje kvaliteta vazduha.