Ministarka Mihajlović: Više od 200 miliona evra godišnje za povećanje energetske efikasnosti

17. novembar 2021. 07:45 Gradska hronika Pirot Plus Online

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je za Juronjuz da će u narednih pet godina Ministarstvo subvencionisati zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela za domaćinstva, kako bi se smanjila potrošnja na nacionalnom nivou, s obzirom na to da sada trošimo četiri puta više nego što je prosek u EU.

„Energetska efikasnost će nam praktično obezbediti još jedan kapacitet, jer mi godišnje bacimo kroz prozor proizvodnju jedne TE. Naše procene kažu da nam treba pet godina da svako domaćinstvo u Srbiji bude energetski efikasnije, tako što će imati mogućnost da izoluje kuću ili stan, zameni prozore i postavi solarne panele. Samo za sledeću godinu obezbedićemo 230 miliona evra za ove projekte“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je objasnila da se postavljanjem solarnih panela, za šta je država obezbedila podsticaje za građane, štedi energija i ujedno čuva zdravlje životne sredine.

„Suština kod solarnih panela je što smo ukinuli sve birokratske procedure. Ranije je bilo potrebno više od 25 koraka da bi neko mogao da postavi panel na svoj krov. Danas je to jedan korak. Prosečno domaćinstvo za kupovinu panela od 5 kw, koji košta 4.000 evra, dobija od države 2.000. Ta investicija se isplati za četiri godine, posle čega se mesečno plaća samo fiksna nadoknada. Ako na samo 10 odsto od ukupne površine krovova u Srbiji imamo panele, dobićemo instalisanu snagu kao što je ima EPS danas, to je neverovatna snaga koju ne koristimo“, rekla je ona.  

*Preuzeto sa sajta Ministarsva rudarsva i energetike