Ministar Vulin na Zavojskom jezeru: Posle 30 godina 63. padobranska brigada je izvela skok na vodu

22. jul 2020. 21:16 Društvo Pirot Plus Online

Posle 30 godina 63. padobranska brigada je izvela skok na vodu. Prošle su decenije od kada smo radili ovaj veoma zahtevan i veoma složen vid obuke naših padobranaca i to je najbolji dokaz koliko su se stvari u 63. padobranskoj, ali i u našoj Vojsci, promenile - istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon obilaska pripadnika 63. padobranske brigade koji izvode deo obuke u letnjim uslovima na Zavojskom jezeru u blizini Pirota.

Prema rečima ministra Vulina, nismo imali resursa, nismo imali helikoptera, nismo imali padobrana, nismo imali čime ovo da uradimo, a jedino smo uvek imali vrhunske ljude.

 Skok na vodu je nešto što nismo radili decenijama, a evo on je dokaz da pripadnici 63. padobranske brigade mogu da stignu bilo gde i bilo kad - poručio je ministar Vulin.


Rukovodilac današnje obuke naglasio je da su danas na Zavojskom jezeru prikazani segmenti obuke u letnjim uslovima.

Prvi segment je bio veranje i spasavanje u planini leti, drugi - obuka u ishrani u prirodi, treći savlađivanje vodenih prepreka priručnim sredstvima i četvrti segment bio je padobranski skok na vodu.

Ovakva obuka izvodi se redovno, svake godine, leti. Izuzetno je značajna zbog savlađivanja nepristupačnog terena, snalaženja, preživljavanja i ishrane u prirodi kada to zadatak zahteva i kada dođe do nekih nepredviđenih okolnosti - rekao je rukovodilac obuke i naglasio da su danas, osim profesionalnog sastava u obuci učestvovali i vojnici na služenju vojnog roka, u delu ishrana u prirodi i u obuci u savlađivanju vodene prepreke.
Na Zavojskom jezeru, u današnjoj obuci u savlađivanju vodenih prepreka i u preživljavanju učestvovao je i razvodnik Jovan Todorović, koji je u jedinici od juna, a želja mu je da nastavi karijeru kao profesionalni vojnik, kako kaže u „najelitnijem stroju“ naše vojske.

- Obuka jeste zahtevna, treba biti spreman i fizički i psihički. Danas smo imali obuku u splavarenju i veslanju i za to treba biti sreman. Zahtevno jeste, ali ništa nije teško - poručio je razvodnik Todorović.

Ministru odbrane prikazana je obuka u veranju, obuka u samostalnoj ishrani u prirodi, obuka u savlađivanju vodenih prepreka, kao i izvođenje padobranskog skoka na vodenu površinu padobranom tipa krilo.

Pripadnici 63. brigade pokazali su i kako se priprema gulaš od kornjače sa koprivama i gulaš od divljači sa začinskim biljem – sastojcima pronađenim u prirodi u okolini jezera, kao i pečeni hleb iz pekare od kamena i blata, riblja čorba, a prikazane su u improvizovane zamke i način filtriranja vode pomoću više slojeva prirodnih filtera.

Obilasku je prisustvovao i komandant 63. padobranske brigade pukovnik Nenad Zonić.

Tekst, video materijal i foto Ministarstvo odbrane RS